Rabu, 24 Ogos 2011

DIE CRACK 5 SEN 2008

Syiling 5 sen siri bunga raya adalah antara denominasi yg sering terjadi die crack errors,depankanta pernah pamirkan dalam posts terdahulu beberapa spesimen die crack yg dijumpai.
             Error yg disebabkan oleh keretakan pada die ini,sekiranya kita bernasib baik kita dapat mengumpul beberapa keping syiling yg menunjukkan perkembangan die yg semakin lama semakin banyak retakannya,tak pasti adakah Juruteknik @ QC kilang sengaja membiarkan keretakan ini sehingga parah baru die tersebut ditukar atau syiling2 ini terlepas pandang..Apapun kelemahan kilang adalah kelebihan pengumpul!..hehehe
     Untuk perkongsian kali ini depankanta pamirkan syiling 5 sen 2008 yg boleh dilihat bertambah keretakan yg berlaku...
             Dipamirkan semula syiling 5 sen 2010 yg ditempa dgn die bawah(anvil die) yg retak,mengakibatkan bahagian muka syiling terjadi RTR (rim to rim) die crack errors.
                           Syiling 2008 die crack error seperti petir kilat ini mungkin ramai pengumpul memilikinya...hanya satu keretakan saja yg dijumpai..
                                  Bila tahap kerosakan die bertambah dan tidak ditukar/baiki,akan mengakibatkan berlaku lagi keretakan lain....
                                  Die crack yg mula2 terjadi...
                              Bila die tersebut tidak di ganti/baiki,keretakan akan bertambah panjang atau akan wujud pula keretakan lain pada syiling berkenaan..