Sabtu, 26 November 2011

MUSIM BAH TELAH TIBA...(2)

Banjir di Kelantan lebih dirasai oleh penduduk kampung yg memiliki berbagai ternakan dan tanaman...Tanggal 20 nov 2011,hujan luar biasa mulai turun berselang hari seluruh Jajahan di Kelantan.....

                           Musim bah segalanya kabur dan mudah jadi merbahaya..Waktu tidak dapat lagi berpandu pada langit kerana pagi,tengah hari dan petang sama sahaja..matahari telah 2 hari tidak kelihatan,Ini lebih baik dari musibah yg melanda negara Somalia yg 2 tahun tidak menerima kunjungan hujan baru2 ini..
         Sungai Kelantan di Pasir Mas,tanggal 23 Nov 2011 walaupun hujan tidak berhenti tapi air sungai masih tidak banyak berubah..

       Pada kemuncak kenaikan paras air sungai,tiang pengukur yang sebatang ini akan jadi tumpuan beribu mata penduduk Pasir Mas bagi membuat persiapan menghadapi banjir.Paras ukuran yg merbahaya ditanda oleh pihak berkuasa untuk kemudahan orang ramai..

             Air juga kadang2 boleh jadi macam api,kecil jadi kawan,besar jadi lawan...budak2 kecil apa tau!..Disini jadi kawan dan disana jadi lawan.Dalam keriangan kanak2 ini bermain disini,telah ada kanak2 yg jadi korban banjir ditempat lain...

                   Pantai sekitar Jajahan Bachok,panoramanya tidak lagi menenangkan...hanya ombak dan badai memenuhi lautan....

       Pagi 26.Nov.2011.Matahari mula keluar menandakan bermula tempoh bertenang dan tak siapa tahu bila pula hujan lebat akan datang lagi untuk pusingan kedua pula...Rakyat Kelantan Pasrah menerima musim istimewa ini....
Banjir yg melanda Kelantan baru2 ini hanya melibatkan sungai2 disempadan Thailand dan sungai2 kecil.Sungai Kelantan belum lagi menunjukkan kuasa airnya..Semoga bah di Kelantan 2011 tidak seburuk yg dijangka oleh meteorologi..

MUSIM BAH TELAH TIBA....

Musim bah di Kelantan mengikut kalendar lunar biasanya akan berlaku bermula Nov-Feb..Musim yg mengubah landscape semulajadi keadaan mukabumi ini mewujudkan satu situasi yg menyediakan berbagai permainan baru bagi kanak2,permainan spt berakit batang pisang,perahu,berenang dijalanraya,dll yg berkaitan air.
   Bagi Ibu-bapa pula ini adalah musim yg paling merisaukan,pakaian dan rumah basah,pokok getah tak boleh ditoreh.Tanaman banyak yg rosak,nelayan tidak ke laut,dan Banyak lagi pekerjaan yg tergendala dimusim musibah banjir ini,tambah pula dgn kehadiran berbagai penyakit...
   Gambaran diatas adalah situasi banjir sekitar tahun 60an dan 70an di Kelantan,hari ini fenomena alam ini tidak banyak menyebabkan pekerjaan terganggu kerana corak pekerjaan dan kehidupan penduduk telah banyak berubah..
       Dengan ehsan kedai foto SENI BUDI,Pasir Mas,depankanta pamirkan dua keping gambar keadaan banjir di Bandar Pasir Mas pada tahun 1967.
                               Pandangan Pasar besar lama Pasir Mas...Muda-mudi ramai2 keluar bermain air,mungkin ini yg dikatakan "pesta mengharung air" yg menjadi acara tradisi tahunan penduduk pada masa itu...puye boh (musim bah) 1967!..

                            Bah 1967 adalah yg terbesar di Pasir Mas selepas bah merah yg tersohor dalam sejarah tanah air....foto dari kedai SENI BUDI (lama)..Dari simpang 3 ke Kg Pohon Chelagi....

                                P.Mas 2011                                        1967

                                P.Mas 2011                                        1967

    Jutaan terima kasih pada En Mat,pengurus kedai SENI BUDI,Pasir Mas..