Selasa, 22 November 2011

SPANISH FLOWER ERROR

Dengan motif sulur kacang pada bahagian muka syiling 50 sen Malaysia siri ke-3 menampakkan ciri2 tradisi warisan sejarah Malaysia masih dikekalkan.Reka bentuk pada kedua-dua permukaan syiling ini begitu menarik,tambah lagi dengan adanya beberapa ciri2 keselamatan pada syiling 50sen ini..
    Pada sisi syiling ini (edge),bentuk spanish flower pula dipilih untuk bagi menggantikan corak sisi edge lettering,milled edge atau security edge yg digunakan sebelum ini...
        Dalam membelek2 syiling baru ini,terpandang sedikit kelainan yg terdapat pada edge syiling yg sekeping  ini,iaitu terdapat sedikit kesan berlubang yg mungkin berlaku semasa tempaan..Kalau kesan begini terdapat pada permukaan syiling mungkin ianya sesuai dengan kategori filled die error..Penemuan ini adalah merupakan error pertama bagi syiling ke-3!
                              Bahagian muka syiling 50 sen 2011 siri ke-3.......

                              Bahagian belakang syiling...Sisi (edge) yg berbentuk Spanish flower ini juga digunakan oleh syiling Euro dan New Zealand 20 cent...

                         Mungkin logam nikel loyang yg bersalut kuprum ini sukar untuk menerima bentuk yg berpenjuru menyebabkan permukaan sisi syiling ini kelihatan tidak begitu kemas..
             Error yg merupakan kesan sesuatu yg menganggu semasa proses penempaan telah dijumpai pada sisi syiling ini.

                             Kiri,inilah error pertama yg depankanta temui pada syiling siri ke-3.Kanan,sisi yg kurang sempurna tempaannya....