Khamis, 23 Ogos 2012

SUDUT TEGAK SYILING SIRI BUNGA RAYA

    Meneliti kembali komen yg ditulis oleh sdr fakkahqarsh tentang kedudukan sebenar imej tegak bagi syiling Malaysia siri bunga raya,beliau memberi pendapat kedudukan wau pada syiling 50sen bukan tegak pada kedudukan jam 12.00 tetapi condong sedikit pada kedudukan jam 11.00.

       Pada awalnya depankanta menerima kedudukan jam 12.00 (tegak) sebagai kedudukan biasa wau bulan dgn mengambil kira kedudukan biasa  kepala wau.Bila diteliti semula secara rambang dari koleksi syiling 50 sen  yg ada didapati pendapat sdr fakkahqarsh lebih banyak mewakili imej wau bulan.

       Hasil semakan semula keatas imej dibahagian muka syiling 50 sen siri bunga raya mendapati majoriti kepala wau berada pada pada jam 11.00 hingga jam 12.00 dan setiap tahun keluaran tidak sama kedudukan  kepala waunya bila imej pada bahagian belakang ditegakkan 90 darjah.

      Rujukan untuk memastikan kedudukan sebenar semua imej tegak pada bahagian muka syiling siri bunga raya tidak pernah dijumpai dimana-mana apa lagi yg dikeluarkan oleh pihak pereka bentuk syiling,keadaan ini menyebabkan para peminat syiling error hanya menggunakan kaedah majoriti penemuan bagi menetapkan kedudukan yg normal.

           Bahagian belakang syiling akan digunakan sebagai kunci penanda bagi imej tegak kepala wau bulan pada bahagian muka syiling.Majoriti syiling yg diteliti,kepala wau condong pada sudut 0-15 darjah.

                   Depankanta berpendapat kedudukan begini adalah sudut tegak imej tepak sireh pada bahagian muka syiling 20 sen.

           .......dan kedudukan ini bagi syiling 10 sen...

Syiling 5 sen juga perlukan penelitian yg menyeluruh bagi memastikan kedudukan tegak imej gasing.
Bagi syiling 1sen,kebanyakan imej rebana ubi yg dijumpai adalah tegak dgn kaki rebana yg paling tengah menjadi penandanya...
           Selagi tiada dibekalkan dgn rujukan sebenar,adalah penting kedudukan imej tegak ini di kongsi bersama bagi menetapkan darjah rotation bagi syiling2 dalam kategori rotated die error.....