Sabtu, 16 Julai 2011

SYILING MALAYA AND BRITISH BORNEO

Dalam sibuk membelek syiling-syiling errors,sempat juga depankanta kumpul beberapa syiling siri Malaya and British Borneo (1952-1963).Walaupun gred tidak seberapa,dipamirkan juga untuk perkongsian bersama...

                                                                                 50 SEN 1961




20 SEN 1961

                                                                               
                                10 SEN 1953


5 SEN 1961


                                1 SEN 1957


1 SEN 1961


1 SEN 1962
Depankanta berpendapat syiling ini paling istimewa
kerana syiling yg pertama menggunakan imej tradisional tempatan Nusantara iaitu keris,sesuai dengan syiling 1 sen  keluaran terakhir siri Malaya and British Borneo sebelum pembentukan Malaysia pada 16 September 1963...

85 ulasan:

  1. Hi depankanta,
    Kesemua duit syiling jika dalam top grade, harga mereka pun bukan murah lagi.
    Banyak terima kasih kerana berkongsi :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. 50cent and 5 cent malaya and british borneo condition seperti asal berminat blh call or wasap 0177138235 adlie

      Padam
    2. Salam tuan.. saya ada dan masih menyimpan beberapa jenis duit lama. Antara nya duit syiling 1sen 4 segi tahun 1957 Malaysia and British Borneo..duit syiling 5sen tahun 1958..

      Padam
    3. Salam tuan.. saya ada dan masih menyimpan beberapa jenis duit syiling lama. Antaranya duit syiling 1sen 4 segi tahun 1957 Malaya And British Borneo.. duit syiling 5sen tahun 1958..

      Padam
    4. salam tuan saya ada dan masih menyimpan duit lana 1 cent queen elizabeth tahun 1961 kalau berminat boleh call 01117968848

      Padam
    5. salam tuan saya ade duit seratus tahun getah asli tahun...1899-1977 kalau berminat call 01117968848

      Padam
    6. Sy ada jumpa duit syiling lama. LONDON BORNEO TOBACCO.CY
      PAYS 1 DOLLAR.
      siapa berminat.. sila wsap..
      Atu sms. No 0138633280

      Padam
    7. Sy ada jumapa duit syiling lama.

      ELIZABETH.II
      DEI.GRA.REE.
      FID.DEF.

      TOW POUNDS 1999

      siapa berminat sila wsap.. atu sms. No 0138633280

      Padam
  2. Depankanta tak begitu bertuah macam whycollect,sekadar dapat kumpul yg gred sederhana tapi memang sentiasa berusha untuk dapatkan yg terbaik dgn bajet yg sangat terhad..hehehe
    Terima kasih banyak2 whycollect

    BalasPadam
  3. salam depankata, sy ad syling borneo ni yang 20cent tahun 1954.. brape yer nilai nye utk sekarang nie

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam kembali tuan,
      Depankanta bukan rujukan pasal nilai syiling ni.Sekadar untuk perkongsia,tahun 1954 adalah syiling pertama siri QE11 bagi denominasi 20 sen dgn keluaran 10,000,000 keping.Syiling ini semakin sukar dijumpai dan harganya adalah sangat bergantung pada keadaan syiling (gred)..Harga semasa sdr boleh lihat pada bidaan dalam e-bay...tq

      Padam
    2. thanks depan kata, bole bg email, sy amek gmbr dan anta ke email..sy ad stu syiling yg menyerupai seringgit, tp tiada ap2 cetakan..sy x tau ap kah bnda itu..hehe

      Padam
    3. Terima kasih sdr mohd amirullah,
      Sila emel ajoyzultp@yahoo.com.my
      Sdr juga dialukan untuk emel mana2 foto(close-up) syiling yg diragukan untuk perkongsian bersama....tq

      Padam
  4. Salam depankanta,
    Harga pasaran bg syiling 1 sen 1961 tu berapa skrg?

    BalasPadam
  5. Syiling 5sen 1961 brape rm market skrg?

    BalasPadam
  6. saya ada duit syiling 1 sen malaya and british tahun 1957 brapa nilai harga duit ini dipasaran..

    BalasPadam
  7. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  8. bape nilai harga utk 10 cent Queen Elizabeth The II malaya and british borneo 1961 & 1957??

    BalasPadam
  9. Salam..saya ada syiling 1sen 1/2 thun 1940 4segi..ada brminat hubungi 012.7811805

    BalasPadam
  10. Sy ada 1sen 1962 brittish borneo..brpe market agknye ek?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tlg wasap kami..0142979662..

      Padam
    2. Sy ad 1 cent thun 1961 malaya and british borneo.

      Padam
    3. Sy ada 1cent 1961 malaya and british borneo..call 01123650377

      Padam
  11. Sy ada 1sen 1962 brittish borneo..brpe market agknye ek?

    BalasPadam
  12. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  13. Sy nk jual duit lma..siling 10sen 1953.nk jual..0139973153

    BalasPadam
  14. Berapa harge 1sen 1962 malaya ni?

    BalasPadam
  15. Saya ada 1 sen malaya and britis.sapa berminat pm sayA 0167505746

    BalasPadam
  16. Sy ada 1sen malaya britsh borneo elizabeth 11.. 1958.brapa hrga sekarang?..1lagi duit 1sen north borneo 1896...berapa harganya?

    BalasPadam
  17. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  18. Assalamualaikum ade siapa yang berminat
    menCari duit syiling 50 cent tahun 1961
    Sila hubungi no nie 0124369508 name saye azmil

    BalasPadam
  19. Kawan saya ada duit siling 1sen 1957 kalau nak tlp saya harga dkt internet bukan main lagi 12 juta usd betul k tidak

    BalasPadam
  20. sya ada duit lama , board commersion of dollar of currency malaya and british borneo . duit kertas lama 10 dollar big A tahun 1953 dan duit kertas lama board of commissioners of corrency malaya 5 dollars 1941 . siapa berminat watsap sya 012-8244600

    BalasPadam
  21. Sy ada duit lama 1941 5sen.. Siapa minat whatsap no 01131657099

    BalasPadam
  22. sya ada syiling 10cent malaya and british borneo 1958.. whatsapp 0139860925

    BalasPadam
  23. as salam saya nak bertanya saya ada jumpa syilling 5sen 1957 bulat ada gambar tak untuk berkongsi

    BalasPadam
  24. as salam saya nak bertanya saya ada jumpa syilling 5sen 1957 bulat ada gambar tak untuk berkongsi

    BalasPadam
  25. Salam..saya ada duit syiling 1sen 1926, syiling 1sen 1920 dan syiling 5sen 1926..syiling ni dpt dari warisan keluarga..siapa berminat blh whatsapp 013-7911859

    BalasPadam
  26. As'salam sy ada duit syiling 1 sen tahun 1957 malaya and british borneo.. saya nak tanya.. duit nie kalo jual ada harga x?

    BalasPadam
  27. As'salam sy ada duit syiling 1 sen tahun 1957 malaya and british borneo.. saya nak tanya.. duit nie kalo jual ada harga x?

    BalasPadam
  28. Salam. Sye ade duit syiling queen victoria n queen elizabert thun 1862. Spe berminat boleh whatsapps di : 0142676284. Mmg rare.

    BalasPadam
  29. Salam. Sye ade duit syiling queen victoria n queen elizabert thun 1862. Spe berminat boleh whatsapps di : 0142676284. Mmg rare.

    BalasPadam
  30. Saya ada syiling british borneo 1961 50 cent queen
    0122868546

    BalasPadam
  31. Assalamualaikum. .saya ada duit 5 sen 1957 queen elizabeth ll,malaya and British Borneo..agak2 bpa harga pasaran klu saya nk jual

    BalasPadam
  32. Saya ada 20 cents malaya and british borneo 1961 queen elizabeth II. Berminat sila hubungi saya 0182674673

    BalasPadam
  33. saya ada 50 cents melaya and british borneo 1961 Queen Elizabeth second. Jika berminat sila hubungi saya 0124110684 DIN

    BalasPadam
  34. Saya ada syiling 50sen. Malaya british borneo tahun 1956 siapa berminat sila hubungi saya.. Di talian 0102292995 / 01133466997... Harga boleh runding

    BalasPadam
  35. Saya ada syiling 50sen. Malaya british borneo tahun 1956 siapa berminat sila hubungi saya.. Di talian 0102292995 / 01133466997... Harga boleh runding

    BalasPadam
  36. Saya ada duit syiling 10seb 1957 berapa harga ley runding? Pm whsatasap 0195283920

    BalasPadam
  37. Saya ada duit syiling 10seb 1957 berapa harga ley runding? Pm whsatasap 0195283920

    BalasPadam
  38. azimat di sambut dan di genggam erat jiwa melayu.Azimat yg telah di perakui oleh penjajah.
    Zahirlah ia pada 1962 keris melayu bersilang di setiap 1 permukaan sebagai lambang Semangat orang melayu Menidakkan kekuasaan QUENN.

    Dan kini,.!!!

    BalasPadam
  39. Duit lama ONE DOLLAR BOARD OF COMMISSIONERS OF CURRENCY MALAYA AND BRITISH BORNEO.
    21st MARCH 1953.
    http://m.mudah.my/view?f=p&q=duit+lama&so=1&ca=9_3_s&sa=&cg=0&o=12&ad_id=42845542

    BalasPadam
  40. Saya ada coin elizabeth II tahun 1978 50 berminat whastap 01114872469

    BalasPadam
  41. Saya ada coin elizabeth II tahun 1978 50 berminat whastap 01114872469

    BalasPadam
  42. saya ada duit syiling Rajah Charles Vyner Brooke (1937) one cent ... kol 0138200088 kalau brminat.. harga mampu milikk ... area kuching sarawak .

    BalasPadam
  43. Saya ade 1 kotak koleksi syiling borneo. Whatsapps ke 0142676284 kalau berminat.

    BalasPadam
  44. Saya ade 1 kotak koleksi syiling borneo. Whatsapps ke 0142676284 kalau berminat.

    BalasPadam
  45. saya ada 10cent 1961...brapa harga nya ya? mn nk cek harga duit syiling ni

    BalasPadam
  46. saya ada 10cent 1961...brapa harga nya ya? mn nk cek harga duit syiling ni

    BalasPadam
  47. Salam, sy ade syiling 1sen 1920 straits settlements... 5sen 1948king georce,, 5sen 1957 malaya,brtish, berminat wassap 0136932932

    BalasPadam
  48. Sya ada 5 sen 1961 queen elizabeth second berapa harganya?

    BalasPadam
  49. sye ade 50sen melaya 1957 1956 dan 20sen 1950 kalau berminat sila whatsapp sye 0173460003

    BalasPadam
  50. Sye ada duit syling 1sen malaya nd britsh borneo 1956....dan 1sen cOMMISSIONERS OF CURRENCY MALAYA 1943....bermnt whtapp 0168025324

    BalasPadam
  51. 1cent 1957....bermnt sms 01125451748 call tidak d lyang...

    BalasPadam
  52. 1cent 1957....bermnt sms 01125451748 call tidak d lyang...

    BalasPadam
  53. salam..syiling 10sen thn1957.MALAYA N BRITSH BORNEO(Queen elizabeth the secand)condition VF..kpd yg berminat blh cll@wasap 013-4647886..kita runnding ng jd ja

    BalasPadam
  54. Saya ada syiling 20sen. Malaya british borneo tahun 1961 siapa berminat sila hubungi saya.. Di talian 0172453607... Harga boleh runding

    BalasPadam
  55. Saya ada syiling tahun 1sen 1961 dan 1943 kalau berminat whatup / sms 01116495894

    BalasPadam
  56. Saya ada syiling tahun 1sen 1961 dan 1943 kalau berminat whatup / sms 01116495894

    BalasPadam
  57. saya ada syiling 1sen Malaya british bornoe 1962.berapa harga sekarang

    BalasPadam
  58. saya ada syiling 20 sen Queen Elizabeth The Second dan King George The Sixth yang mana kedua-dua syiling tersebut tiada mint mark...sila hubungi saya jika berminat...+601129322411...saya ingin menjual syiling tersebut dengan kadar segera...sesiapa yang berminat boleh hubungi saya...saya juga mempunyai wang kertas brunei dollar tahun 1972 dan duit syiling rm1 dan duit kertas rm1 lama...boleh hubungi saya sekiranya berminat...loksi saya di Raub, Pahang

    BalasPadam
  59. Saya ada siling 1sen malaya british borneo 1957..wasap 01116111097

    BalasPadam
  60. Saya ada siling 1sen malaya british borneo 1957..wasap 01116111097

    BalasPadam
  61. Saya ada coint 50cents malaya British borneo 1957.. berapa harga boleh sell..

    BalasPadam
  62. saya ada syiling 50cent malaya british borneo tahun 1961 .brapa harga dipasaran

    BalasPadam
  63. Saya ada duit syiling duapuluhcent tahun 1954 .malaya and british borneo QUEEN ELIZABETH THE SECOND.sesiapa yang berminat sila hubungi 016 8207645 abdul salam

    BalasPadam
  64. assalamualaikum saya ada duit syiling 1 sent tahun 1957.Malaya AND British Borneo Elizabeth The Second Queen
    Kalau Berminat Sila Pm Saya Dalam Facebook Add Khairul Faeez

    BalasPadam
  65. Saya ada syiling 1sen petak 1957
    Berminat hubungi 0143444498

    BalasPadam
  66. 1sen1883,1sen1962 ...berminat call 01121695857

    BalasPadam
  67. Salam kpd semua,.
    saya menpunyai 2 keping duit syiling malaya and british borneo,.5sen dan 50sen, kedua2nya pada tahun 1961,.Mint mart pada syiling KN,.
    jika berminat,.hubungi saya,.
    AwanG,.0179022900

    BalasPadam
  68. salam kpda smuaa . sya ada skeping duit syling malaya and british borneo 1 sent 1958 . jika brminat bleh lh email kpda sya d adrynna.marlynna@gmail.com .

    BalasPadam