Ahad, 29 April 2012

3 PERKONGSIAN DDO

DDO  (Doubled Die Obverse) merupakan variti yg sukar dijumpai pada syiling Malaysia,apa lagi yang terjadi pada syiling bersaiz kecil yg sukar dilihat seperti syiling 5 sen.
         Menarik sekali bila penemuan yg rare begini dapat dikongsi dan berkongsi bersama.Blogger Duacongkak telah pamirkan penemuan DDO dan DDR syiling 5 sen 2009 dan 2008,sayangnya setelah mencuba beberapa kali depankanta tidak dapat masukkan komen dalam blog beliau.
         Penemuan yang sama juga dikongsi dengan blogger mnfaj yg merupakan pakar dalam mengklasifikasikan berbagai sub-kategori dalam kelas-kelas variti Doubled die.Penemuan dan huraian mnfaj tentang DDO syiling 5 sen 2009 ini sangat jelas dan wajar dijadikan keterangan pada variti syiling ini.Demikian juga penerangan tentang kelas untuk syiling DDR 5 sen 2008.
         Depankanta juga ingin menyertai penemuan kedua rakan Duacongkak dan mnfaj pada syiling DDO 5 sen 2009.
                   DDO yg sangat jelas menampakkan imej primary dan secondary yg begitu ketara

            Imej berganda terbentuk pada kepala gasing ini sangat jelas dan menarik...

           Blogger Duacongkak menamakannya sebagai KLCC Twin Tower,sangat sesuai nama yang diberikan itu , imej ini merupakan bukti yg jelas wujudnya fenomena notch pada syiling Doubled die....Notch (bentuk lekuk)  yg terjadi pada DDO ini merupakan antara yg paling jelas pada syiling DD Malaysia..

         Pada tali gasing juga kelihatan imej berganda yg jelas....

                Perhatikan ketiga syiling DDO 5 sen 2009 yg ditempa dari die yg sama..Syiling DD biasanya mendapat premium yg istimewa dikalangan pengumpul tambah lagi syiling yg bergred tinggi...

    Pada bahagian belakang syiling 2009 ini tiada kesan error....