Rabu, 14 September 2011

DEFECTIVE DIE 1 SEN 2007

Bukan perkara mudah untuk menentukan kategori error pada syiling,semuanya ada piawaian  khusus yg diterima pakai oleh Numismatik antarabangsa.Bagi kita di Malaysia pengumpulan syiling error adalah satu bidang baru yg mula mendapat perhatian pengumpul2,berbanding dengan bidang mengumpul mata wang lama,bidang ini lebih mencabar kerana banyak melibatkan soal teknikal yg perlu diketahui.
      Dengan rujukan yg terhad,kebanyakan pengumpul syiling error Malaysia masih tercari2 kategori yg sebenar utk sesuatu penemuan.Bagi depankanta,peranan yg dimainkan oleh blogger Numis spt.nucoins,Mr.Dickson,lunaticg,whycollect,mnfaj (sekadar menyebut beberapa nama) adalah sangat membantu.Meskipun kadang2 ada juga berlaku pendapat yg berlainan tapi ini adalah perkembangan yg baik utk pembelajaran.Kehadiran mereka bersama blog masing2 yg bermula pada era 2000 adalah tepat pada waktunya kerana hari ini Internet sedia menghubungkan kita semua.
       Untuk post kali ini dipamirkan sekeping syiling 1 sen 2007 yg terjadi error sama dgn syiling 1 sen 2006 yg pernah dipamirkan dlm post terdahulu.

                                        Bah. muka 1 sen 2007,kelihatan sebahagian planchetnya timbul hampir menutup sebahagian imej rebana.Pada awalnya disangka ada sesuatu yg tidak kena pada planchet tapi bila diamati semula keadaan ini kemungkinan terjadi disebabkan keadaan die yg tidak sempurna.

                                    Bah.belakang syiling kelihatan tidak begitu terjejas
                                      Keadaan syiling bila diletak bawah cahaya terang

               Mungkin para pelawat ada pendapat lain yg lebih tepat untuk dikongsi bersama.......