Sabtu, 8 Oktober 2011

BAHASA NUMIS ORANG-ORANG KELANTAN

Bahasa percakapan orang2 Kelantan memang dikenali sebagai satu bahasa yg menarik untuk didengar,apa lagi dituturkan dengan loghat yg asal..Dikalangan masyarakat Malaysia hari ini,loghat Kelantan sudah tidak asing lagi.
   Lagu dikir barat "wau bulan"(wau bule)dalam loghat  Kelantan telah menjadi nyanyian biasa semua masyarakat Malaysia.Pengalaman depankanta mendapati loghat Kelantan juga menyusup kesempadan  negeri2 yg berhampiran.
      Di Terengganu,dari Besut hingga ke Sg.Tong..Di Pahang,kedengaran dituturkan hingga ke Merapoh..Di Grik,Perak loghat Kelantan bukan bahasa asing disana..Loghat ini juga menjadi bahasa rasmi bagi penduduk Selatan Thailand,ianya dapat didengar dalam siaran Bahasa Melayu  radio dan tv Thailand.
     Untuk perkongsian bersama,bagi memperkayakan lagi bahasa.Depankanta cuba tuliskan sedikit istilah numis yg dituturkan oleh masyarakat Kelantan mengikut kefahaman depankanta.

   
 PITIS,merujuk kepada duit atau wang dan dituturkan secara meluas di Kelantan.Sebutan sebenar ialah"pitih",orang-orang Kelantan jarang menyebut perkataan akhir dgn "s"dan menggantikan dgn "h".Sayugia diingatkan bahawa orang-orang Kelantan tidak menggunakan perkataan "wang"dalam pertuturan harian,mungkin utk mengelakkan terkeliru dgn perkataan"wan"(nama orang))yg disebut "we"

   SE AMAS,merujuk kepada syiling dan nilai syiling 50 sen.Sebutannya ialah "samah"(50sen),"dua amah"(rm1),"tiga amah"(rm1.50)"...
 
 SE AMAS BERAT,Istilah unit berat ini biasa digunakan di Kelantan dan Terengganu bagi urusan jual beli emas.Ianya mungkin mula digunakan sebelum unit imperial dan metrik diperkenalkan.Hari ini unit ini masih digunakan secara meluas disini.Sebutannya ialah "samah berat"iaitu persamaan 2.551 gram.

 
 RIAL,merujuk kepada wang dan nilai wang ringgit.Sebutannya ialah "ria"huruf "l"tidak dibunyikan.Sebutan biasa,sria (rm1),dua ria (rm2),tigo ria (rm3)..Selain "ria" Perkataan ringgit juga disebut secara meluas...
 
 RIAL BERAT,merujuk kepada  unit timbangan emas yg juga masih digunakan secara meluas di Kelantan.Sebutannya ialah sria berat,dua ria berat,tigo ria berat...srial berat persamaan 2.72 gram.

 
 KEPENG,perkataan kepeng ini tidak digunakan untuk unit mata wang tapi hanya digunakan sebagai  satu bahasa sahaja bagi menggantikan perkataan nilai duit paling kecil..contoh sebutan"tak dok pitih sekepeng"..bermaksud tiada duit walau sikit pun..Perkataan kepeng ini masih popular dituturkan di Terengganu.
 
CELENG,merujuk kepada tabung simpanan duit syiling (tabung ayam)


 PITIH PISTOL,merujuk kepada syiling siri Parlimen yg kelihatan seperti pistol bila imej Parlimen  diterbalikkan

 SKELENG,merujuk duit syiling biasa..perkataan syiling juga diguna secara meluas.

 NYUCUR @ CUCUR,merujuk kepada wang baki dalam urusan jual-beli..Wang baki atau duit baki tidak digunakan dalam pertuturan di Kelantan.

          Penggunaan bahasa numis Kelantan ini biasanya juga digunakan oleh sebahagian masyarakat Terengganu cuma gaya sebutannya yg mungkin berbeza...