Sabtu, 13 Ogos 2011

COMMISSIONERS OF CURRENCY MALAYA

Seingat depankanta duit commissioners of currency Malaya ini digunakan bersama duit Malaya and British Borneo sebelum syiling siri pertama Malaysia dikeluarkan pada tahun 1967....
    Koleksi depankanta belum lengkap untuk semua keluarannya,dipamirkan mana2 yg ada dulu untuk dikongsi bersama.

                                                                                     1/2   sen      1940


1 sen   1939

                  1 sen 1940

 1 sen 1943

                    1 sen 1945

    5 sen 1943

         


10 SEN 1950





20 sen 1948
20 sen 1950


76 ulasan:

  1. Hi depankanta,
    Siri King George VI ini merupakan siri yang paling banyak mempunyai mint mark 'i' pada belakang duit syiling berkenaan.
    Jika dapat cari 10sen dan 20sen 1945i pasti banyak beruntung lor, haha.
    Kami amat tertarik dengan duit syiling perak siri ini.
    Terima kasih banyak depankanta :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sy ade 5 sen 1948..ni no 0172396019..nak jual rm40

      Padam
    2. Saya ada duit syiling lama yang hampir seratus tahun untuk dijual..
      Sesiapa yang berminat sila hubungi saya 0165394874 atau
      Email saya. manafshafie51@gmail.com

      Padam
    3. Saya ada duit syiling lama yang hampir seratus tahun untuk dijual..
      Sesiapa yang berminat sila hubungi saya 0165394874 atau
      Email saya. manafshafie51@gmail.com

      Padam
  2. Hi depankanta,
    Syiling petak itu suatu ketika dahulu adalah syiling kegemaran saya! dan ianya juga adalah syiling pertama saya. :)

    BalasPadam
  3. Hi whycollect,
    Depankanta pernah terbaca tentang maklumat ini tapi belum berkesempatan untuk menyentuh syiling 1945i ini,harap2 dapat jumpa sekeping dua,nanti boleh kita raikan sama2...hahaha
    Tima kasih banyak2 whycollect

    BalasPadam
  4. Salam mnfaj,
    Sekurang2nya syiling pertama mnfaj tak la sebesar syiling pertama encik Crab,boss sponge bob tu!..hahaha
    Kebetulan syiling pertama depankanta pun ada diatas,yg 5 sen 1943.sebab tu dipamir jugak wlw tak cantik,dah 5 kali hilang dan 5 kali jumpa semula..agaknya laa budak2 zaman itu dapat duit raya 1/2 sen jer..tu pun dah sonok sakan!
    Terima kasih banyak2 mnfaj,selamat berbuka

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sy ade syiling 1948,5 sen..nak jual murah..ni no 0172396019

      Padam
  5. hi.. nak tanya sikit.. kalo, 1cent 1941 i ,mahal tak nilainya,...?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi anonymous,
      Depankanta bukan tahu sangat pasal harga syiling ni,mengikut pemerhatian kalau gred UNC harganya boleh cecah rm50 keatas..Apa pun anonymous boleh cek dgn Mr Dickson Niew,dia boleh bantu dalam hal ini..
      Terima kasih banyak2 anonymous

      Padam
  6. hello..berapa harga 1/2 sen 1940 yang dalam gambar depankanta tu ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi Anonymous,
      Syiling diatas tu untuk koleksi dan pamiran sahaja,biasa depankanta jual syiling 1/2 sen 1940 antara rm30-50 bergantung pada kondisi syiling..tqvm

      Padam
    2. saya ada juga syiling 1/2 cent taun 1932 dan syiling 1 cent 1943,1920,1945 20 cent 1950 kalau jual berapa nilainye ye.. maaf tanya

      Padam
    3. Harga syiling2 lama yg dijual dalam ebay boleh dijadikan panduan untuk mengetahui harga syiling tuan tu..sukar untuk jawab soalan berkenaan harga syiling lama kerana ianya sangat dipengaruhi oleh gred syiling berkenaan.Komen2 yg ada dalam post ini juga dapat membantu...Terima kasih sdr king kong

      Padam
  7. saya ada 1 syiling malaya 1948

    BalasPadam
  8. Saya ada 2 keping... Satu 1943 satu lagi 1945... Berape harga dye ek...

    BalasPadam
  9. salam saya nazwan,,,,,saya ade duit 10 sen 1941 COMMISSIONERS OF CURRENCY MALAYA,,,,,,,,tpi ape tu gred unc dan ape tu 1941i ???

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam kembali sdr nazwan unc adalah bermaksud uncirculated iaitu tahap gred syiling yang terbaik sementara 1941i ialah bermaksud syiling yang ditempa di India dan yang tiada i adalah ditempa di Royal mint United Kingdom..Terima kasih kerana berkunjung....

      Padam
  10. saya ada duit syiling 10 sen 1950

    BalasPadam
  11. Salam tuan depankanta, adakah tuan mempunyai senarai syiling commisioner currency of malaya ini dan boleh tak dikongsikan? , sbb sy sekarang sedang berusaha utk melengkapkan koleksi ini dan berharap tiada yang terlepas dari pandangan.terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam kembali ahk, sebenarnya banyak buku rujukan yang boleh diperolehi dari kedai-kedai numismatik terutama sekitar lembah kelang. untuk rujukan asas tuan boleh layari:http://en.numista.com/catalogue/malaya-1.html

      Terima kasih

      Padam
  12. tuan saya ingin bertanya kalau duit syiling 1 sen tahun 1919 ada nilai ke?

    BalasPadam
  13. Salam, saya ingin menjual syiling 10 sen tahun 1941 Commissioners of Currency Malaya. Berapa nilai harga sekarang?

    BalasPadam
  14. kalau duit syiling 1 cent 1945 ada nilai ke???

    BalasPadam
  15. Sy ada harga syiling 10sen 1950 jika anda hendak membelinya sila call sy di no ini atau whatapp 01132033937...harga bole runding.. benama khai

    BalasPadam
  16. Saya ada duit syiling 10 sen tahun 1950..dan duit syiling 50 sen tahun 1969..0173162510

    BalasPadam
  17. Saya ada syiling 20 sen 1950 sape berminat boleh wassap no ni 0147137383

    BalasPadam
  18. Hi saya syiling 5 cents 1945 UNC condition
    with coin packing
    0169094441

    BalasPadam
  19. hiii...sy ade duit siling 1/4cent malaya thn1932,1cent 1939,41,43,45,57dan 10cent 1969 20cent1961.berminat sila call 0173644900-01139333433

    BalasPadam
  20. Saya ada sekeping 1 cent 1943. Hafiz 0125719245

    BalasPadam
  21. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  22. sya ad sekeping 1 cent 1945 klau berminat pm saya ..0174871952 - syafiq

    BalasPadam
  23. Sy ada 1/2sen tahun 1932 berminat bleh whatup 0179048074 hakim

    BalasPadam
  24. Sy ada 20cents 1939 ... And ada banyak syiling2 lain ... Whatsapp ~ 0174090187

    BalasPadam
  25. Sy ada 20cents 1939 ... And ada banyak syiling2 lain ... Whatsapp ~ 0174090187

    BalasPadam
  26. Duit syiling lama untuk dijual..1cents,5cents,10cent..malaya british borneo,George King Emperor,,Queen Elizabelth dan bnyak lagi..sape2 nk beli kol no ni..0192558399-Mat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Area Kuala Lumpur..tq

      Padam
  27. Saya Ada syilling Malaya and British Borneo 1950 Dan 1960 nilai nya 10 sen berapa harganya

    BalasPadam
  28. salam..sy ade 1 cent king george 1945 untuk djual.biasanya berapa ye harga market?

    BalasPadam
  29. salam..saya ada syiling petak..syiling 20sen mcm gambar tu... syiling 1 sen keris besilang.. syiling 1 sen parlimen thun 1976 1971.. berminat wasap 0127749242

    BalasPadam
  30. salam..saya ada syiling petak..syiling 20sen mcm gambar tu... syiling 1 sen keris besilang.. syiling 1 sen parlimen thun 1976 1971.. berminat wasap 0127749242

    BalasPadam
  31. salam..saya ada syiling petak..syiling 20sen mcm gambar tu... syiling 1 sen keris besilang.. syiling 1 sen parlimen thun 1976 1971.. berminat wasap 0127749242

    BalasPadam
  32. king goerge str.stment 1cent , 2/4 cent untk di jual ..what app 0179312978

    BalasPadam
  33. Saya ada duit syiling 20 cents tahun 1948...jika berminat sila hubungi saya 010 2256909 Bad...tq...

    BalasPadam
  34. Sya ada duit syiling 1 cent tahun 1920 petak.. cond AUNC Wasap 0174990419

    BalasPadam
  35. Sya ada duit syiling 1 cent tahun 1920 petak.. cond AUNC Wasap 0174990419

    BalasPadam
  36. Saya ada jual duit syiling 10 sen 1950
    Brapa le jual...yg berminat pm saya no what's ap 0172637793
    Call 0176047002
    Urjent k.

    BalasPadam
  37. Saya ada jual duit syiling 10 sen 1950
    Brapa le jual...yg berminat pm saya no what's ap 0172637793
    Call 0176047002
    Urjent k.

    BalasPadam
  38. Saya ada duit syiling 3/4 sen,,,,, braoa harga?????

    BalasPadam
  39. Saya ada Syiling tahun 1948..minat pom 0179303121..harga buleh runding (yusrizal)

    BalasPadam
  40. SAYA ADA DUIT SYILING 10 TAHUN 1950 SAPE BERMINAT PM 0164517529

    BalasPadam
  41. SAYA ADA DUIT SYILING CUREENCY OF MALAYA 10 SEN ZAMAN BRITISH.TAHUN 1950 .SAPE BERMINAT WHATSAPP SAYA 0164517529

    BalasPadam
  42. Saya ade 1 cent COCM 1941.. Tak tahu nak jual kat sape.. Ade minat, whatsapp 0178864818

    BalasPadam
  43. Saya nak jual duit syiling 10sen tahun 1948. King george 6. Hubungi saya 0145152915

    BalasPadam
  44. Saya ade syiling 1 sen 1945 & duit kertas seringgit semasa Ismail Md Ali menjadi gabenor rasenye tahun 1948 utk dijual.. Hubungi saya Aril 010-2707370

    BalasPadam
  45. sya ada 20 sen king george 1950 ...dan 1 cent king george 1941... harga brp ? sila kol sya tq 01131322191

    BalasPadam
  46. Saya nak jual duit syiling 10sen tahun 1950. King george 6. Hubungi saya 0165417529 (malek)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  47. SAYA ADA DUIT SYILING CUREENCY OF MALAYA 10 SEN ZAMAN BRITISH.TAHUN 1950 .SAPE BERMINAT WHATSAPP SAYA 0164517529

    BalasPadam
  48. Nak tanya duit satu sen dan duit tahun 1950 brapa harga pasaran sekarang saya ada brapa keping dlm simpanan saya bole whataspp saya ke no 0145114400

    BalasPadam
  49. Sya ada syiling 1 sen King George VI 1943 Commissioner of Currency Malaya utk dijual. Call, sms atau wassap sya di 0163786768 Duan.

    BalasPadam
  50. Saya mempunyai duit syiling 10sen 1948, jika tuan berminat sila call/pm 0176921116 tq.

    BalasPadam
  51. Saya mempunyai duit syiling 10sen 1948, jika tuan berminat sila call/pm 0176921116 tq.

    BalasPadam
  52. Saya ada duit syiling 1 sen 1945 dan 50 sen (security edge) 1968 . Offer price .Call/PM 01126890813

    BalasPadam
  53. sya ada duiT syiling lama 20SEN KING GEORGE SIXTH 1948,syiling 1SEN GEORGE V KING 1920,Syiling 1SEN GEORGE KING IV 1945 and syiling 1sen VICTORIA QUEEN 1862..berminat col number ni 011-24405672

    BalasPadam
  54. Saya ada 10sen n 20sen 1950

    BalasPadam
  55. sya ada 20 sen king george 1950...dan 10 cent king george 1950... harga brp..sila call sya tq..0199494292

    BalasPadam
  56. Saya ada duit satu sen tahun 1945 dan duit korea coin tahun 1971..brapa nilainya...apa2 wsaap no.0133309727

    BalasPadam
  57. Sy ada syiling 1/2 thn 1940, 1sen thn 1939,1940,1943,1957. 5sen 1948,1950,1957,1958 & 10sen 1961

    BalasPadam
  58. Saya ada 10sen king george tahun 1948 blh call @ wasap 0148446621

    BalasPadam
  59. Hi,Saya ada 1cent 1943..wasap jer 019 6277227

    BalasPadam
  60. Saya ada syiling 1/2 1/4 dan lain2. Jika berminat wassapp sy 01116903831

    BalasPadam
  61. Says ada syiling 1 sen thn 1939 Dan 1943 yg brbentuk segi empat sama.Dan jga 10sen thun 1957 British Borneo...sesiapa yg minat ..boleh hubungi sya di no 0169275251

    BalasPadam
  62. Says ada syiling 1 sen thn 1939 Dan 1943 yg brbentuk segi empat sama.Dan jga 10sen thun 1957 British Borneo...sesiapa yg minat ..boleh hubungi sya di no 0169275251

    BalasPadam