Sabtu, 21 Julai 2012

SYILING BIASA YG TAK PERNAH ANDA JUMPA DALAM EDARAN

     Syiling Malaysia siri pertama yang mula dikeluarkan pada tahun 1967 hingga 1988 lebih dikenali dikalangan pengumpul sebagai "Siri Parlimen" kerana kesemua denominasi keluaran siri ini mempunyai rekabentuk bangunan Parlimen pada bahagian mukanya...

     Setelah semua syiling 1 sen,5 sen,10 sen,20 sen dan 50 sen mula diedarkan kepada orang ramai pada tahun1967,pada tahun 1971 BNM memperkenalkan pula syiling  1 ringgit untuk kegunaan orang ramai.Syiling ini didapati tidak begitu mesra pengguna kerana saiz dan beratnya yang tidak sesuai untuk dibawa dalam jumlah yg banyak.

      Pengeluaran syiling 1 ringgit ini berterusan hingga tahun 1986.Selepas tarikh itu BNM tidak lagi mengeluarkan syiling bersaiz besar ini tetapi pengunaannya tidak pernah dibatalkan,dgn perkataan lain syiling ini masih sah laku dgn nilai muka rm1 tetapi pernahkah anda jumpa syiling2 ini berada dalam edaran sebagaimana syiling2 siri Parlimen yg lain,atau anda tidak pernah pun melihat syiling ini!.

     Sebenarnya syiling yg keluaranya sangat terhad ini telah menjadi tarikan kepada pengumpul dan mereka berlumba2 menggenapkan koleksi mereka mengikut tahun tempaan dan tidak kurang pula yg menyimpan untuk dijual...Situasi ini telah segera melonjakkan harga syiling ini menjadi melebihi nilai muka dan ianya hanya dilihat berada ditangan pengumpul dan kedai2 numis..

               Bahagian belakang syiling 1 ringgit Malaysia 1971

        Bahagian muka.. Spesifikasi :Diameter 33.9mm  .Berat 17.00gm ,Logam Copper Nickel.

 Keluaran syiling mengikut tahun tempaan : 1971:2,000,000.1980:472,000.1981:765,000.1982:202,000.1984:355,000.
1985:302,000.1986:253,000.

 Bentuk dan saiznya yg unik telah menarik orang ramai untuk menyimpan dari membelanjakannya sejak mula ianya diedarkan menyebabkan syiling2 ini tidak kelihatan lagi dalam edaran sekarang....

    Negara Singapura juga pernah mengeluarkan syiling 1 dollar bersaiz besar bermula 1967-1985


     

65 ulasan:

  1. A'salam...

    betul tu Tuan Blog, kalau mahu memilikinya terpaksa dibeli, walau pun ianya tidak pernah ditarik balik @ tidak pernah dibatalkan pengunaannya oleh Pehak BNM, dari awal tahun 87' saya cuba memilikinya tapi akhirnya terpaksa membelinya dari 'Otai Steven Tan' pada harga lebih kurang RM3-RM5 masa tu penghujung tahun 80' nak harap jumpa dalam edaran 'memang tak boleh junpa'

    @Sme68PG.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam kembali @Sme68PG,
      Berdasarkan info yg tuan nyatakan ini bererti pada tahun 1987 harganya telah pun meningkat.
      Ini adalah berkaitan dgn rekabentuk yg unik dan pengeluarannya yg terhad.Otai2 numis tentu telah dapat meramal harga akan meningkat dan mereka telah membuat persediaan awal.

      Hari ini Syiling2 ini masih dapat diperolehi dikedai2 numis dan dijangka akan terus meningkat tinggi mengikut tahun tempaannya..
      Terima kasih banyak @Sme68PG.

      Padam
  2. sya ada baca syling rm1(proof) 1971 harga rm3000..syiling yg mana

    BalasPadam
    Balasan
    1. Maaf tuan depankanta tiada info yg tepat berkaitan syiling itu,mungkin syiling emas rm100 Tunku Abdul Rahman 1971..tq

      Padam
    2. Boleh bagi no agent atau contact no saya untuk menjual syiling lama nenek moyanv

      Padam
  3. saya duit tersebut tahun1971 saya jual berdasarkan lelong siapa tawar lebih dia dapat .. anda mahu telefon 0198718635 ... harga tawaran dari rm100+

    BalasPadam
    Balasan
    1. kebiasaannya utk syiling 1971 dijual sekitar RM7-15 sahaja..bergantung kepada kondisi dan jenis mint...samada ditempa di UK atau Shah Alam...

      Padam
  4. Assalamualaikum tuan....
    Harga terkini untuk set lengkap RM1 siri parlimen (1971,1980,1981,1982,1984, 1985 dan 1986) di mudah.my rata-rata peniaga menjualnya sekitar RM300-RM400...Baru2 ni saya membeli sekeping syiling utk tahun 1982 (keydate coin) dgn harga RM90 yg kebiasaannya dijual dgn harga RM120 sekeping...disebabkan bilangan pengeluarannya yg sangat sedikit, membuatkan ramai collector memburu syiling ini...sekarang saya mencari syiling tahun 1985 untuk lengkapkan koleksi^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam tuan..sy ada syiling rm1 ni tahun 1985..0148418309

      Padam
    2. Salam... saya ada duit syiling seringgit yg besar tu satu .. satu lagi syiling seringgit emas.. boleh bagi no telefon encik tak... saya nak jual syiling tersebut.

      Padam
  5. saya ade satu syiling ni tahun 1971 . . .berminat blh call 012-7776349

    BalasPadam
  6. saya ade satu syiling ni tahun 1971 . . .berminat blh call 012-7776349

    BalasPadam
  7. Saya ada syiling RM1 PARLIMEN..siapa yang berkenan sila hubungi 01129869456 @ 0198321732

    BalasPadam
  8. Saya ada syiling rm 1...yang berminat call nombo ni.0173883992

    BalasPadam
  9. Sya ada duit RM1 parlimen 1971.
    Sesiapa berminat sila Hubungi nombor ini 0145641217

    BalasPadam
  10. Saya ada syiling rm1 1972 brmnt col no 0124953236

    BalasPadam
  11. Saya ada duit syiling 50sen 1969 (SECURITY EDGE). Sesiapa yang berminat boleh hubungi saya 0162026224.

    BalasPadam
  12. Saya ada duit syiling rm1 tahun 1971
    Proof rm4500 berminat pm saya isabellaabdullah20@gmail.com serius buyer sahaja

    BalasPadam
  13. Sy de thn 1985

    BalasPadam
  14. harga pasaran di fb dan pasar karat tidak sama.disini collecters kena bijak dlm mengumpul item yg dihajati.selalunya harga pasar karat lebih murah separuh harga dari group di fb.

    BalasPadam
  15. Sye ad syiling seringgit mcm gambar di atas...thun 1971 ...rm1000 berminat col 0199422582

    BalasPadam
  16. Assalamualaikum blh thu x harga rm1 spri gmbr diatas brape..??mmg ratudan rnggt atau ribuan rnggt tlng bg pnjlsn ye..??

    BalasPadam
  17. She ada syiling Rm1 tahun 1971 proof berminat pm saya 0179056369

    BalasPadam
  18. She ada syiling Rm1 tahun 1971 proof berminat pm saya 0179056369

    BalasPadam
  19. She ada syiling Rm1 tahun 1971 proof berminat pm saya 0179056369

    BalasPadam
  20. saya ada syiling rm1...1995
    call 0135221522

    BalasPadam
  21. Syiling rm 1.. 1992. Berminat call 0176043325. Cod area JB.

    BalasPadam
  22. Syiling rm 1.. 1992. Berminat call 0176043325. Cod area JB.

    BalasPadam
  23. Sy ad syiling lama byk
    .1971 rm1,syiling king edward 1907,syiling keluaran kwsp,duit petak empat segi 1920.

    BalasPadam
  24. Sy ad syiling lama byk
    .1971 rm1,syiling king edward 1907,syiling keluaran kwsp,duit petak empat segi 1920.

    BalasPadam
  25. Saya ada syiling rm1.00 tahun 1971 . Saya tawar harga rm5000.00 . Berminat boleh pm .
    0176857624

    BalasPadam
  26. Saya ada syiling rm1.00 tahun 1971 . Saya tawar harga rm5000.00 . Berminat boleh pm
    014-231-5761

    BalasPadam
  27. Saya ada syiling lama rm 1 tahun 1971 , harga tawaran rm6666.00 , berminat call atau whatsapp 0122402890

    BalasPadam
  28. Salam... Saya ada syiling $1 tahun 1971, whatsapp 0187919059

    BalasPadam
  29. Salam... Saya ada syiling $1 tahun 1971, whatsapp 0187919059

    BalasPadam
  30. Salam saya ada syiling tahun rm1 1971 parlimen.dan syiling rancangan malaysia kelima rm1 berminat pm no 0174984632..harga tawaran 10k

    BalasPadam
  31. Syiling parlimen tahun 1971 rm 1 dan rancangan malaysia kelima rm1 berminat pm 0174984632..harga tawaran 9k

    BalasPadam
  32. Saya ada syiling satu rinngit tahun 1957 kulau berminat kol nobor nie 0139678790

    BalasPadam
  33. sy ada syiling 1dolar tahun 1967 minat sila cal 01127553172 tq

    BalasPadam
  34. sy ada syiling 1dolar tahun 1967 minat sila cal 01127553172 tq

    BalasPadam
  35. Sy ad syiling rm 1 1980
    Berminat call no ni
    01112971068

    BalasPadam
  36. Sy ad syiling rm 1 1980
    Berminat call no ni
    01112971068

    BalasPadam
  37. Saya ada s h iling rm1 tahun 1971..berminat wsap sy ..0179222340

    BalasPadam
  38. Saya ada 4 keping syiling rm1 tahun 1971....w/apps 01133342170

    BalasPadam
  39. Saya ada 4 keping syiling rm1 tahun 1971....w/apps 01133342170

    BalasPadam
  40. Hello sesiapa nk duiy syiling rm1 tahun 1971.. whatsapps 0169151819...

    BalasPadam
  41. Hello sesiapa nk duiy syiling rm1 tahun 1971.. whatsapps 0169151819...

    BalasPadam
  42. Hello say ade wang note rm 1, rm 2, rm 5, rm 10 yg sign aishah. siape berminat sila telefon 0122622112, tq.

    BalasPadam
  43. Saya ingin menjual duit syiling lama RM1 parlimen 1971. Sebarang pertanyaan sila hubungi 0165628028

    BalasPadam
  44. Call sy ye utk syiling rm1 1971... alya 0173031141

    BalasPadam
  45. Wassap saya 0195039250 syiling rm1 1969(gambar sultan Ismail nasirruddin shah di belakang)

    BalasPadam
  46. Boleh jd kaya raya ke jual duit syiling ni? Simpan la sebagai warisan.

    BalasPadam
  47. Sy ada duit syiling 50 sen tahun 1967 dan duit syiling rm 1.00 tahun 1971...condition tip top mcm fazura...
    Jika brminat boleh call n0 sy...
    { 0108955125 }

    BalasPadam
  48. Sy ada duit syiling 50 sen tahun 1967 dan duit syiling rm 1.00 tahun 1971...condition tip top mcm fazura...
    Jika brminat boleh call n0 sy...
    { 0108955125 }

    BalasPadam
  49. Sy ad syiling $1 parlimen tahun 1971.jika berminat boleh call/msg/wa no sy 0164410093

    BalasPadam
  50. Sy ad syiling $1 parlimen tahun 1971.jika berminat boleh call/msg/wa no sy 0164410093

    BalasPadam
  51. Hi smua, sy ad syiling Rm1 bunga raya pda tahun 1996, klu ad spa2 berminat blh call sy atau pon whatsaap..
    (0174398123 / 0195599035) Affendy

    BalasPadam
  52. Saya ada syiling seringgit bunga raya... parlimen.. dan duit kertas 2ringgit lama... berminat call sy 0108215280 .. harga mampu milik. Tq

    BalasPadam
  53. Saya ada syiling seringgit bunga raya... parlimen.. dan duit kertas 2ringgit lama... berminat call sy 0108215280 .. harga mampu milik. Tq

    BalasPadam
  54. Saya ada duit syiling $1 tahun 1971.. rm5000.. berminat call saya 0164954599 tq

    BalasPadam
  55. 0199490512.1971 rm1..apa2 hal ws

    BalasPadam
  56. Hello..sy punyai wang sling RM1 1971 siape2 bermnat call me ...01121815872

    BalasPadam
  57. Saya ada 4 keping $1 malaysia 1971 berminat bole ws ... 0182850057

    BalasPadam
  58. kahkahkah!!!...syiling rm1 tahun 1971. .smpai beribu2 dieorg nk jual??rm10 belum tentu ade org nk beli...kahkahkah!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha ... sy pun ada 1971 $1, rm5 je beli kat kuching. gilar sampai 10k nak jual ...

      Padam