Khamis, 6 Oktober 2011

COUNTERFEIT COINS

Bagi berkongsi dgn pelawat yg banyak hantar email berkaitan syiling palsu/counterfeit coins,depankanta pamirkan beberapa spesimen syiling 50 sen palsu yg ada dalam koleksi.Terdapat beberapa keping pernah dimasukkan dalam post terdahulu dan juga dari penemuan yg baru..Tanpa mengambil kira berat dan magnetic syiling ini,hanya diperhatikan ciri2 pada  permukaannya sahaja.
                               1998,terdapat garis2 berpusar"concentric circles"yg menjadi ciri2 utama pada permukaan syiling palsu.Ciri2 ini tidak ada pada syiling tulin melainkan sedikit kesan repaired die pada beberapa denominasi tertentu.
                         2000,terdapat bintik2 halus menandakan die yg tidak dipolish
                                2001,kesan dari die yg direpair dgn tangan boleh dilihat pada kelopak bunga raya dan beberapa bintik2 bubble gas muncul di beberapa bahagian field syiling.
                           2004,design imej yg kasar dapat dilihat pada bahagian bunga raya dan corak bintang pada wau pula dibuat dgn bentuk tersendiri yg jelas berlainan dgn syiling tulin
                           
                            2005,ada 3 variti syiling palsu dijumpai pada tahun 2005:
                           Variti A; Terdapat bintik kecil pada permukaan syiling dan beberapa imej hilang seolah2 filled die error...

                              2005,Variti B: Sama dgn ciri2 syiling palsu 2004 cuma ditukar pada chip tahun sahaja.

                           2005,variti C: Design bunga raya berlainan dgn variti A dan B.Kesan bintik2 halus jelas kelihatan

                                   2007,terdapat 2 variti dijumpai.Variti A: Terdapat kesan double strike pada beberapa imej tapi penampilan imej kedua(secondry image)hanya ada kesan2 bintik sahaja.Ada juga beberapa kesan repaired die yg dibuat dgn tangan.

                           2007,Variti B: Penggunaan die yg tidak bersih jelas pada beberapa imej atau buatan planchet yg tidak bermutu..

                        2008,Tempaan yg lemah,kesan pada semua imej menjadi tidak jelas secara serata.

                             2009,juga banyak bintik2 halus yg membezakan syiling  palsu dgn yg tulin.
       Rumusan tentang ciri2 syiling palsu ini terserah pada pelawat2 dan pakar2 numis mengikut pengalaman dan kepakaran masing2.Depankanta berpendapat walaupun tulisan tahun yg tertempa adalah berbagai tahun tapi ianya dibuat dalam masa yg hampir sama cuma ditukar tulisan tahun sahaja dan ianya ditempa untuk tahun terkebelakang ini terbukti bila pengumpul yg menemui syiling palsu tahun 1990an tapi masih berkeadaan cantik (BU/UNC)...bila ada syiling 2009 dijumpai ertinya syiling palsu ini masih dibuat sekitar 2009 dan 2010..

DIE PROGRESSIVE?

Fenomena die progressive biasanya dikaitkan dengan syiling2 error yg melibatkan kelemahan die,terutamanya die crack error.Syiling die progressive menjadi sangat istimewa sekiranya kita dapat kumpulkan beberapa keping yg jelas menunjukkan perubahan kerosakan yg berlaku pada die,tambah istimewa lagi sekiranya dapat dikumpulkan banyak syiling yg menunjukkan siri perubahan pada die..
      Pengumpul biasanya pamirkan fenomena die progressive ini pada syiling die crack kerana ianya jelas dapat ditunjukkan perubahan jarak/luas rekahan pada die..Keretakan yg terjadi pada die semakin lama semakin luas dan semakin panjang dan dalam masa yg sama die masih terus menempa syiling,keadaan ini akan menghasilkan satu siri syiling yg menggambarkan keretakan die dari kecil hingga menjadi semakin luas...
    Ada juga pengumpul yg mengaitkan die progressive ini pada lain-lain proses dalam pembuatan syiling spt tekanan die,pergerakan die dll.Depankanta pamirkan dalam post ini bagaimana pengunaan die yg berterusan menyebabkan kerosakan pada permukaan die yg dijumpai siri perubahan itu....

                                Syiling 5 sen 1997(keydate),die progressive menunjukkan bagaimana die deterioration terjadi pada syiling ini....
                                   Bahagian belakang syiling yg kelihatan pada imej,angka dan huruf dalam keadaan yg ditempa dengan sempurna...

                     Perhatikan perubahan yg terjadi pada syiling ini akibat pengunaan die secara berterusan...

                           Dari imej yg sempurna menjadi kabur..nasib baik dah ditukar die yg menempa syiling ini,kalau tidak?.......
Adakah perubahan/perkembangan yg berlaku pada die yg menempa syiling ini juga dikira die progressive?