Sabtu, 9 Mac 2013

DDO 10 SEN 2008

              Bagi meneruskan perkongsian syiling-syiling varieti acuan berganda atau doubled die variety dipamirkan sekeping syiling 10 sen 2008 yang jelas memperlihatkan ciri-ciri gandaan pada bahagian kepala congkak. Berlainan dengan gandaan yang terjadi pada DDO 10 sen 2007, DDO 10 sen 2008 ini didapati tidak seimbang jarak gandaannya.

            Bahagian muka syiling 10 sen 2008...Doubled Die Obverse

        Tumpuan pemerhatian adalah bahagian kepala congkak dan juga pada garis tikar dan garis badan congkak. Jarak gandaan imej pada kepala congkak lebih luas berbanding dgn imej tikar dan badan congkak.


              Kedua imej utama (primary) dan kedua (secondary) kelihatan timbul dengan jelas dan ketara iaitu semua details ukiran kepala congkak dapat dilihat dengan jelas (tiada kesan seret), sementara jarak gandaan kepala congkak yang agak luas menjadikannya DDO yg sangat menarik..

Untuk meletakkan kelas DD pada syiling 10 sen 2008 ini perlukan penelitian yang lebih terperinci dan tidak semudah membezakannya dengan kerosakan MDD. Mungkin anda sudah pun dapat memberi hipotesis tentang kelas DDO ini!...