Isnin, 6 Februari 2012

DIE GOUGE VS DIE CHIP

Kekeliruan antara kategori adalah perkara yg tidak dapat dielakkan dalam bidang syiling error,biasanya melibatkan kategori yg seakan sama kelihatannya pada syiling.Die chip dan die gouge adalah contoh dua kategori yg mudah terkeliru.
  Walaupun kelihatan kesan yg terjadi pada permukaan syiling agak hampir sama,sebenarnya bagaimana asal ianya terjadi kedua errors ini adalah sangat berbeza.

     DIE CHIP biasanya terjadi disebabkan kelemahan pada logam die dimana menyebabkan berlaku serpihan pada die.Bila die terserpih dan terkeluar mewujudkan ruang kecil pada die yg membentuk die chip pada syiling yg biasanya terjadi pada bahagian angka atau imej.

     DIE GOUGE boleh terjadi bila permukaan die terkena peralatan yg digunakan untuk membersih atau mengikis kotoran pada die yg mungkin dibuat secara manual,contohnya bila plak yg keras memenuhi ruang negative pada lurah2 imej kolopak bunga raya,tindakan membersihkan plak ini dibuat secara manual menggunakan alat yg tajam dan keras.Semasa proses membersihkan die ini,alat berkenaan telah tertusuk permukaan die secara tidak sengaja dan menyebabkan terjadinya die gouge error.

                          Dipamirkan tiga keping syiling 10 sen yg terdapat kesan die chip error...

                         Die chip biasanya terjadi pada angka....

                                  Dijumpai ada juga terjadi pada imej.....


                   Tiga keping syiling 10 sen dengan die gouge error..2008 dan 2011

                  Pernah syiling2 ini depankanta pamirkan sebagai die chip tapi yg tepatnya  adalah die gouge (Terima kasih untuk Nucoins),perhatikan bentuknya yg agak lebih stabil.

                  Pada syiling 10 sen 2011 terdapat kesan dibahagian fields tanpa menyentuh mana2 imej atau angka,kemungkinan ianya adalah die gouge error juga...