Isnin, 13 Februari 2012

SYILING BERBICARA 4 (STRIKE THROUGH)

Strike through error merupakan kategori error yg mudah dipalsukan atau terkeliru dgn PMD ( Post Mint Damage).Kepakaran yg tinggi dan kemudahan fasiliti yg cukup diperlukan untuk memeriksa syiling strike through error.Dalam keadaan tertentu mungkin pemeriksaan makmal juga diperlukan.

      Sekiranya bahan/benda yg menghalang die adalah merupakan cecair,gas atau bahan likat,ianya tidak mendapat perhatian yg serius oleh pakar2 kerana syiling2 begini mudah dan banyak terjadi.Bagi strike through yg melibatkan bahan2 keras dan kesannya agak besar pada permukaan syiling akan diteliti dgn hati2 oleh pakar2 bagi mengesahkan samada ianya mint error atau PMD.

     Sekeping syiling 10 sen 2002 ini mengajak pengunjung untuk berkongsi mengenai kemungkinan yg ada,samada ianya strike through error atau sengaja dibuat atau PMD.Seringkali bila premium yg tinggi diberi pada sesuatu error tertentu maka akan wujud tangan2 kreatif yg menggunakan berbagai kaedah bagi mencipta syiling2 error palsu dan menjualnya melalui internet.

                             Sekiranya dijumpai syiling 10 sen 2002 ini dalam gred BU/UNC tentu lebih mudah dipastikan samada ini adalah strike through error ori atau PMD.

                     Biasanya bila diketuk/guris sesuatu yg tajam pada permukaan syiling dengan dalam,akan timbul tebing pada bibir bahagian yg terkena objek itu.Bagi strike through ori pula tebing tadi akan tertutup oleh permukaan die dan tidak muncul sebarang tebing.Jika diperhatikan secara kasar syiling ini tiada tebing yg terjadi walaupun kesan strike through begitu dalam.Sekiranya ada kemudahan cukup,syiling ini perlu diperiksa samada terdapat kesan kikis yg mungkin dibuat untuk membuang tebing yg terjadi.

       Kedua bahagian hujung syiling ini tidak terjejas oleh kehadiran "parit" itu

         
Tanpa bantuan dan pemerhatian dari pakar2,depankanta tidak dapat memastikan samada syiling yg ditemui ini adalah strike through error atau PMD.