Selasa, 13 September 2011

DIE DETERIORATION DOUBLING 2011

Tahun ini,2011 adalah tahun terakhir pengeluaran syiling siri bunga raya yg bermula sejak 1989.Walaupun depankanta terkilan juga sebab tiada lagi keluaran syiling 1 sen (terakhir 2007) tapi terpaksa akur dgn hakikat bahawa nilai 1 sen sudah tidak dipandang masyarakat hari ini.Bahkan depankanta mendapati syiling 5 sen juga semakin tidak diterima oleh masyarakat dan peniaga,mungkin syiling Malaysia siri ke 4 (20 tahun lagi?) syiling 5 sen pula dihentikan keluarannya!.
      Syiling keluaran 2011 agak terhad jumlahnya,walaupun jumlah rasmi sebenar setiap denominasi belum ada terlihat dimana2 nota @ blog.depankanta mengagak jumlahnya lebih kecil berbanding tahun2 sebelumnya,terutama denominasi 50 sen.
           Untuk perkongsian dalam post kali ini dipamirkan syiling 20 sen 2011 yg ditempa dgn die yg sudah agak lemah menyebabkan terdapat beberapa kecacatan

                                      Bahagian belakang syiling kelihatan kesan die deterioration doubling,sementara bahagian muka, imej sireh kelihatan tidak begitu jelas...
                                      Die deterioration doubling jelas pada angka "2011"dan "20",sementara beberapa bahagian imej dalam tepak sireh kelihatan tidak begitu jelas.
        Syiling error  2011 penting untuk disimpan kerana ianya adalah error terakhir untuk siri bunga raya..
nota: Numismatik biasanya tidak menganggap die deterioration doubling sebagai syiling error.