Sabtu, 21 Januari 2012

SET ROTATED DIE 1 SEN 2005

Rotated die error merupakan kategori error yang sangat berkait dengan kecanggihan mekanikal dan  teknologi yang digunakan dalam proses penyilingan.Syiling 1 sen 2005 Malaysia siri bunga raya yg dijumpai ini  menarik untuk di kongsi bersama bagi "melihat"teknologi yg digunakan pada masa itu.
      Ramai pakar2 meramalkan dengan peningkatan teknologi dalam pembuatan syiling,semakin lama semakin sukar dijumpai syiling2 rotated die error.
      Hasil pemburuan selama 3 tahun dari entah berapa puluh (atau ratus) ribu keping syiling,akhirnya depankanta dapat susunkan beberapa keping syiling 1 sen ini mengikut perkembangan rotation error yg terjadi.
     Syiling 1 sen 2005 menjadi fokus pencarian depankanta kerana mengikut pendapat depankanta pada tahun  berkenaan banyak syiling2 1 sen error yg terlepas kedalam edaran.
                    Susunan mengikut darjah rotated error dari kiri bawah ke kanan.Bermula dari 10 darjah hingga 135 darjah.Ditengah2 adalah syiling normal dgn 0 darjah..Kesemua syiling ini adalah terpusing imejnya kekiri iaitu mengikut pusingan jam (CW)..
                    Depankanta masih memburu syiling 180 darjah bagi melengkapkan pusingan rotated die errors bagi syiling 1 sen 2005 ini.
Kiraan darjah mungkin "lari" sedikit kerana proses mengatur syiling2 ini untuk diambil fotonya agak sukar.Sekiranya berkesempatan mungkin syiling2 ini akan dipamirkan dimana2 untuk memberi peluang pada peminat2 syiling error melihat sendiri perubahan pusingan darjah dari sekeping ke sekeping syiling2 ini.

Mengikut kiraan biasa antarabangsa,dua kaedah kiraan yg digunakan iaitu:
                   Rajah 1: kiraan 360 darjah             Rajah 2: kiraan 180 darjah
   Sebagai contoh: sekeping syiling rotated die 270 darjah dalam kiraan dirajah 1 tapi ianya adalah CCW 90 darjah dalam kiraan rajah 2.

Perbincangan antarabangsa untuk topik ini dapat diikuti dalam:
http://www.coincommunity.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=70248

GONG XI FA CHAI

DEPANKANTA MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU CINA KEPADA SEMUA PENGUNJUNG BLOG INI YANG MERAYAKAN PERAYAAN INI,KHUSUSNYA UNTUK MR DICKSON NIEW & WHYCOLLECT."GONG XI FA CHAI"