Jumaat, 21 Disember 2012

DUA VARIETI DDR 5 SEN 2009

      DDR 5 sen 2009 menjadi buruan baru pengumpul dan peminat DDV.Agak mencabar untuk mencari Varieti ini kerana ianya terjadi pada syiling yang bersaiz kecil,apa lagi jarak gandaan antara dua imej utama dan kedua adalah kecil berbanding dgn DD yg bercorak monster spt DDR 5 sen 2008.

    Dalam post terdahulu,depankanta telah pamirkan penemuan varieti DDR untuk syiling 5 sen 2009.Untuk post ini dipamirkan pula penemuan varieti kedua DDR 5 SEN 2009.Mengikut pemerhatian depankanta kedua varieti ini adalah dua varieti DDR bukan Batch MDD.

            Varieti I DDR 5 SEN 2009,syiling ketiga yang ditemui dgn ciri2 yg sama....
 

                  VARIETI II DDR 5 SEN 2009

              Kedua varieti ini mempunyai ciri2 dan keistimewaannya tersendiri...Kiri varieti II,kanan varieti I.

               Perhatikan dgn teliti pada kedua varieti ini,huruf "ARA"(NEGARA) kedua syiling ini berbeza,iaitu pada varieti II (kiri) jarak  imej bergandanya adalah lebih kecil dari varieti I (kanan). Pada kedua varieti ini juga terdapat gandaan pada stigma bunga raya.

        Agak sukar untuk pamirkan DDR pada syiling 5 sen 2009 dengan kemudahan yg terhad yg ada pada depankanta.Harap para pelawat/peminat DDV juga akan menemui kedua varieti ini dan dapat pamirkan dengan lebih jelas dan menarik untuk perkongsian bersama....