Khamis, 20 Jun 2013

WANG KERTAS 10 SEN 1ST JULY 1941

            Tidak dapat tidak bila anda terjerumus ke alam Numismatik walaupun pada awal penglibatan mungkin anda telah cuba untuk mengkhususkan kepada hanya satu atau dua bidang sahaja TETAPI  bila tiba masanya anda akan jatuh hati dengan berbagai variasi dalam bidang numismatik..

          Di awal penglibatan Depankanta dibidang numismatik lebih menjurus kepada bidang syiling error dan melihat bidang lain seperti mengumpul wang kertas dan syiling klasik sebagai hobi mewah yang memerlukan modal yang agak besar. Perkembangan numismatik semasa telah mengheret depankanta untuk turut memperbagaikan koleksi, secara automatis telah menambahkan kesibukan bagi menambahkan koleksi dengan berbekalkan modal fulus yang sangat terhad.

          Dua keping wang kertas 10 sen 1 st July 1941 yg baru diperolehi ini merupakan pemangkin yang menyemarakkan semangat untuk terus mengumpul wang kertas lama....Tidak banyak sejarah yang bercerita tentang pengeluaran dan pengunaan wang kertas bernilai kecil ini....

         Gred yang agak baik seperti ini sukar dijumpai pada wang kertas lama

             Kondisi yang biasa dijumpai dalam simpanan orang ramai agak lusuh...Koleksi terdahulu depankanta....

           Bahagian belakang wang kertas ini yang kosong menyebabkan ianya mudah terjejas oleh faktor masa dan alam sekitar.....

             Menyentuh tentang wang kertas board of commissioners of currency malaya 1941 siri sen, terdapat 3 varieti yang tersohor,
                   Varieti B ini agak sukar dijumpai dan mempunyai nilai tersendiri...

         Perbezaan varieti A,B dan C biasanya dikesan pada bahagian beberapa bahagian tertentu..
                       
                              Varieti A yang dianggap biasa......

          Varieti B yang agak luar biasa, dapatkah anda bezakan kedua varieti ini....

          Varieti C yang sangat rare dan....(maaf, belum ada koleksi.....)

9 ulasan:

  1. Salam, tahniah bang kerana mula mempelbagaikan koleksi, dulu saya pun pernah cuba bermain cinta dengan "banknote", namun cinta putus di tengah jalan, ibarat menjalin hubungan dengan skandal maka tiada keserasian dan keghairan untuk meneruskannya, kini semua koleksi "banknote" telah selamat di serahmilik ke tuan baru. Tumpuan dan focus lebih kepada commemorative coin.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam kembali syiling peringatan malaysia,
      Terharu jugak dengar kisah cinta tuan yang tak kesampaian haha, bila kita fokus kepada satu koleksi sahaja tentu akan memberi peluang untuk meningkatkan kemahiran. Pun begitu jika berpeluang mendapat banknote yang rare dengan harga yg murah, jangan lepaskan peluang sekurang-kurangnya dapat berkongsi dengan rakan-rakan yg lain....Terima kasih syiling peringatan malaysia...

      Padam
  2. salam.. saya rasa saya ade yang varieti C ni. btw.. bolehkah saya tumpang tanya.. kat mane bole jual wang kertas lama and wang kertas negara asing yang lama jugak.. sy ada dalam 5-6 keping yg rare..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam kembali,
      sekiranya puan tidak terdesak, suka dikongsi nasihat dari pakar-pakar numismatik iaitu elok disimpan koleksi yang rare tu kerana harga semakin hari semakin meningkat..Biasanya pemburu wang lama akan mencarinya dalam mudah.com atau ebay...Terima kasih

      Padam
  3. Sy nempunyai Wang kertas 50sen tahun 1941.
    Sy ingin mencari pembeli.. Boleh whatsapp sy 0139705151

    BalasPadam
  4. sy punya 10 20 kertas brapa boleh jual.

    BalasPadam
  5. sy punya 10 20 kertas brapa boleh jual.

    BalasPadam
  6. saya ada duit kertas 10 sen 1941 variation c.very rare.belum digunakan.nak di lepaskan siapa berminat wassap saya 0193660698.

    BalasPadam
  7. Salam bang, boleh terangkan sdikit ape beza antara 3 3 varieti tu smua? maaf nubis nk btanya..hehe

    BalasPadam