Khamis, 4 Oktober 2012

GUTTER FOLD?

     Wang kertas baru Malaysia yang baru beberapa bulan beredar telah disambut baik oleh orang ramai,walau terdapat beberapa suara yg memberi komen tentang pengeluaran wang kertas baru ini ianya lebih merupakan satu teguran untuk penambahbaikan akan datang.

      Bagi pengumpul yang sentiasa peka dgn setiap inci yang ada pada permukaan wang kertas akan mengambil peluang keluaran wang baru untuk meneliti apa saja keistimewaan yg ada samada pada angkanya,prefixnya,prefix  gantian,radar,error dll yg sentiasa menjadi idaman disanubari setiap pengumpul.

     Wang kertas denominasi RM20 yang ditemui ini kelihatan terdapat ciri2 gutter fold error yang kurang jelas.Bagi depankanta yang kurang arif tentang error pada wang kertas ingin berkongsi dgn rakan2 dan pelawat adakah benar2 keadaan ini adalah error atau ada sebab lain yg menyebabkan kerosakan ini.

                        Garis putih kelihatan pada wajah Yang DiPertuan Agong,juga terdapat tompokan yg tiada kesan dakwat cetakan pada bahagian pipi.

            Bandingan dgn wang kertas yang sempurna cetakannya ini......

      Wang kertas yang sempurna dapat dilihat keunikan rekabentuknya bila setiap details dibesarkan...

            Wang kertas yg rosak ini tidak meninggalkan garis kosong(putih) sepenuhnya tetapi terdapat juga bahagian yg tidak terjejas spt pada bahagian kumis...

          Bahagian muka wang kertas rm20 yg ada kesan gutter fold....

       Bahagian belakang.....Prefix AA


           Pada bahagian belakang yg bertentangan dgn garis kosong  tiada apa2 kesan....