Khamis, 6 Disember 2012

10 SEN 2007,OFF CENTER

          Off center merupakan syiling yg menarik untuk dijadikan koleksi,pada sekeping ini akan memberi sedikit kefahaman kepada kita bagaimana proses penyilingan dijalankan dan berbagai mesin dan instrumen yg terlibat.

       Tentang bagaimana syiling off center terjadi telah banyak dinukilkan oleh pakar syiling error yg juga rakan blogger depankanta Mr Dickson Niew..Sekeping syiling 10 sen 2007 off center ini diperolehi hasil kolaborasi bersama Galeri Sha banknote (Terima kasih Dato' Sha) yg juga merupakan pencetus pembaharuan dalam numismatik Malaysia...

                             Bahagian belakang syiling 10 sen 1997,minor off center...Terdapat juga garis2 pada fields syiling ini yg biasa dilihat pada syiling 1 sen yg dikenali dgn clad layer error..Pada bahagian kiri,kelihatan tiga rim yg muncul,dapatkah anda bezakan die rim,proto rim dan collar rim?

                        Bahagian muka.....off center sekitar 15 %..

           Off center juga sebenarnya terdapat banyak masih banyak sub-kategori yg biasanya diasingkan mengikut kesan yg dapat dilihat pada sisi syiling.Tidak dapat dipastikan lagi sub-kategori sebenar syiling ini kerana pengajian tentang off-center belum habis..

              KHUSUS PADA PELAWAT YANG BERMINAT UNTUK MEMPELAJARI BAGAIMANA PROSES PENYILINGAN SYILING MALAYSIA DIJALANKAN,GALERI SHA BANKNOTE ADA TAWARAN LAWATAN YG TERBAIK UNTUK ANDA!,sila klik foto ini.....