Ahad, 12 Jun 2011

SYILING EXTRA DOT YANG ISTIMEWA.....

Dalam siri Parlimen terdapat beberapa spesimen yang diletakkan nilai yang begitu tinggi...syiling2 ini telah tersalah tempa menyebabkan terbentuk satu titik yang hampir menyamai titik yang terdapat dibahagian detail syiling,sebab itu dinamakan syiling"extra dot"...
  Bagi pelawat yang belum biasa dengan syiling rare atau syiling error tentu berminat untuk mengenali syiling ini..
     1. Pada syiling 50 sen 1979 (di bahagian bawah Bangunan Parlimen)
     2. Pada syiling 50 sen 1988 (dibahagian  atas Bangunan Parlimen)
     3. Pada syiling 5 sen 1982   (dibahagian tengan Bangunan Parlimen)


Depankanta pamirkan spesimen tahun 50 sen 1988 dan 5 sen 1982 (yang 1979 belum ada koleksi)



                              50 sen 1988




hampir sama dengan titik yang terdapat pada bahagian belakang syiling


                      5 sen 1982



titiknya hampir menyamai titik yang terdapat pada bahagian belakang syiling..







Depankanta menemui tanda titik yang sama terdapat pada syiling 20 sen 1993 siri bunga raya...
malangnya pada siri bunga raya tiada apa-apa titik yang wujud jadi ianya tak boleh dinamakan extra dot sebab ia adalah first dot!!...




WAJAR JUGA KALAU PARA AHLI NUMISMATIK MELETAKKAN TITIK PADA SYILING 20 SEN 1993 SENILAI DENGAN TITIK PADA SIRI PARLIMEN.....


37 ulasan:

  1. Tahniah bro....dah ada syiling "extra dot " 1988 50 sen tuh...sy tengah memburu lagi syiling "extra dot " 1988 tuh..yg ada ngan sy skang cuma extra dot 1979 je..hu3

    BalasPadam
    Balasan
    1. Berminat ke dgn extra dot 50 sen yang saya miliki?

      Padam
    2. saya ada miliki 5sen 1982 extra dot..ade yg berminat???

      Padam
  2. Ya, 1988 50sen dan 1982 5sen merupakan variti yang sudah dikenali ramai.
    Namun ada juga variti seperti 1983 20sen depankanta dan lain-lain yang jarang diceritakan orang.
    Apa pun lebih elok kita kumpulkan semua variti yang dijumpai ini sebelum duit-duit ini menjadi popular.
    Apabila popular nanti, pasti harga akan melambung.
    Semoga depankanta mendapat lebih banyak variti :)

    BalasPadam
  3. Hi koleksi aku punyer,
    Sebenarnya spesimen extra dot 1979 dikira lebih bernilai dari yang 1988,jadi koleksi aku punyer lebih hebat dari depankanta...hahaha
    selamat memburu,ingat pesanan Mr.Sifu Dickson"JAGA KESELAMATAN MATA",mata adalah jendela hati.....

    BalasPadam
  4. Hi whycollect,
    depankanta perasan syiling siri bunga raya belum dikategorikan lagi mana2 syiling errors yang bernilai tinggi,mungkin whycollect boleh cadangkan bagi menggalakkan anak2 muda beri perhatian pada syiling errors ini..tima kasih byk2 whycollect

    BalasPadam
  5. Hi Depankanta,
    Kami berpendapat setiap kolektor perlu memainkan peranan untuk mempopularkan hobi syiling error ini.
    Tanpa kerjasama daripada semua pihak terbabit, nampaknya usaha kita semua akan menjadi siar-siar sahaja.
    Namun, nampaknya, dengan kemunculan pakar atau senior collectors seperti Dickson, Nu dan lain-lain, hobi ini semakin mendapat sambutan daripada peminat duit syiling.
    Semoga usaha kita terus memperolehi kejayaan lebih baik.
    Bank terima kasih, depankanta :)

    BalasPadam
  6. Semua yang extra 'DOT' ini sebenarnya adalah di bawah kategori Die Errors dengan Sub/Die Gouge Errors.
    Oleh kerana Steven Tan mempunyai stok pada masa itu,jadi dia pun senaraikan di dalam catalognya.

    BalasPadam
  7. nice sharing depan kata, mencari 1979 extra dot lagi sukar bagi saya, who willing to swap with my 1988 extra dot, feel free to contact me :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam farz zull,
      Terima kasih singgah melawat disini,semoga ada pengunjung sudi menyambut tawaran swap ini...tq

      Padam
  8. Berharga ke kalau simpan. Sebab ada terjumpa, ingatkan duit rosak. So ada orang mintak, kasik je la.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Syiling extra dot yang tersenarai dalam katalog syiling Malaysia memang diletakkan nilai yang istimewa terutama 5 sen 1982 boleh cecah ratusan ringgit sekeping bagi yang bergred tinggi...Terima kasih kerana berkunjung

      Padam
    2. sy ade sekeping duit syiling ektra dot 5 en 1982....macam mana saya hendak jual duit ni ye.......ade sesiapa mahu ker

      Padam
  9. sy ada duit 50 sen tahun 1988 yg ada 2 extra dot di tepi bangunan parlimen dan syiling 50 sen yang berlubang 1985 yang sy rasa memang real..kalau berminat email sy.... sham.mansor@yahoo.com

    BalasPadam
  10. ...Saya ada syiling 50 sen tahun 1988 dengan 3 dot di atas sekali, tepi dan atas parlimen(tempat biasa)dgn sedikit error di tepi kanan syiling..ada nilai juga ke?

    BalasPadam
  11. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  12. Saya ada duit syiling 5 sen extra dot dengan kualiti very very fine.
    ada collector nak ambik utk rm200., siapa dapat tawar more than that dia dapat. boleh contact 0197581994

    BalasPadam
  13. Salam buat korang semua, salam sehati sejiwa.
    saya ada syiling 5 sen 1982.
    berminat call 0165886582

    BalasPadam
  14. Salam buat korang semua, salam sehati sejiwa.
    saya ada syiling 5 sen 1982.
    berminat call 0165886582

    BalasPadam
  15. Salam .. sy ade syilling 50sen 1988 ade dot atas bangunan parlimen .. berminat bole whtsapp 0196219522

    BalasPadam
  16. Salam semua,sy mempunyai syiling 20sen n 50sen dr tahun 67-80.. kecuali 50sen bergerigi shj yg xde.klu minat wassap 0182173487

    BalasPadam
  17. Salam semua,sy mempunyai syiling 20sen n 50sen dr tahun 67-80.. kecuali 50sen bergerigi shj yg xde.klu minat wassap 0182173487

    BalasPadam
  18. Saya ada siling 20 sen Abg. Sudin............ tahun 1988. Harga tawaran RM 10,000 minat whatsapp 019 - 4425406.

    BalasPadam
  19. Saya ada syiling 50 sen bunga raya 2005 -magnetik.ada berminat boleh call 0199251463

    BalasPadam
  20. Saya ada syiling 50 sen bunga raya 2005 -magnetik.ada berminat boleh call 0199251463

    BalasPadam
  21. Yg brminat extra dot 5sen 1973 blh call sya achik 0103996473 kedah

    BalasPadam
  22. Asalamualaikum dan salam sejahtera sy ada 5sen 1982 ada dot sapa brminat boleh cal sy din 01139145008 shah alam

    BalasPadam
  23. Asalamualaikum dan salam sejahtera sy ada 5sen 1982 ada dot sapa brminat boleh cal sy din 01139145008 shah alam

    BalasPadam
  24. Sye ade duit syiling 5sen thun 1982..berminat pm 0169389439..area ganu

    BalasPadam
  25. Saya ada banyak 1 sen 1988 tel sy 0142651878

    BalasPadam
  26. Salam..sy ad duit syling 5sen 1982 exta dot..sape2 berminat boleh kol sy..01139259535..tme ksih..

    BalasPadam
  27. Salam..sy ad duit syling 5sen 1982 exta dot..sape2 berminat boleh kol sy..01139259535..tme ksih..

    BalasPadam
  28. Hi if anyone want a old coins please call me or whatsap me 013-2666399 thank you

    BalasPadam
  29. Sesiapa berminat 5sen 1982 extra dot.. 20 sen1988 extra dot... sila wassap 0194925591

    BalasPadam
  30. Sesiapa berminat 5sen 1982 extra dot.. 20 sen1988 extra dot... sila wassap 0194925591

    BalasPadam