Ahad, 7 Ogos 2011

EXTRA METAL SYILING 1 SEN 2006

Extra metal biasanya dikaitkan dengan syiling yg terjadi error dan kesannya menyebabkan ada timbul metal yang berlebihan pada planchet dan biasanya kalau kerosakan pada chip alat tempa (die chip),ianya akan menyebabkan metal berlebihan terbentuk pada huruf atau angka seperti die chip error syiling 1 sen 2005,banyak  lebihan metal terjadi pada angka "0" dan "5" dan keadaan itu berlaku hanya pada sebelah syiling sahaja.
       Berlainan dengan penemuan sekeping syiling 1 sen 2006 ini yang terjadi lebihan metal(extra metal) di kedua2 bahagian syiling di point yg sama..belum dapat dipastikan secara tepatnya kategori error ini kerana keadaannya agak unik,melibatkan die atas(hammer dies)dan die bawah(anvil die)..


         Bahagian belakang 1 sen 2006,timbul dua tompok kecil metal yg berbentuk bujur seperti  biji beras                        Bahagian muka syiling, juga didapati dua tompok kecil metal wujud pada point yg sama dengan bahagian bersebelahan.
                            Error ini unik kerana ianya terjadi pada kedua2 belah permukaan syiling...

          

PAGI RAMADHAN DI KOTA BHARU

Pasar Siti Khadijah merupakan pasar yang menjadi tumpuan utama pada setiap pagi.Pasar yang terletak di tengah-tengah pusat bandar Kota Bharu ini menyediakan keperluan barangan basah yg cukup dengan perbagai  keperluan harian.
     Sementara 2 tingkat diatas menyediakan barangan kering dan pakaian.Bagi pelancong yg berkunjung ke Kelantan,Pasar Siti Khadijah adalah distinasi yg paling popular terutama kaum perempuan dan penggemar keropok dan kain batik Kelantan.....

        Pasar Siti Khadijah,terletak ditengah-tengah pusat bandar Kota Bharu
                      Sesuai dengan namanya,kaum perempuan memonopoli kebanyakan perniagaan di pasar ini

                            Diluar pasar jualan perbagai barangan termasuk barang2 antik dan syiling2 lama
                               antara barang jualan yg sempat dirakam.......
                            barang2 begini menjadi tumpuan pelawat2 tempatan dan luar Kelantan
                         
                  Sementara bersebelahan stadium Sultan Muhammad iv,didirikan khemah sementara untuk kemudahan solat sunat tarawih bagi pengunjung bandar Kota Bharu..sesuai dengan gelarannya Kota Bharu Bandaraya Islam...
                      Setiap tahun menjelang Bulan Ramadhan khemah ini didirikan.....
                       kemudahan kedai untuk berbuka juga tersedia...