Jumaat, 17 Februari 2012

DIE CLASH 1 SEN SIRI BUNGA RAYA

Meneliti syiling2 die clash akan menemukan error ini terjadi hampir pada setiap tahun keluaran syiling 1 sen siri bunga raya.Sebagaimana die chip error,die clash mudah dijumpai pada tahun tertentu dan sukar pula dijumpai pada sesetengah tahun yg lain.

           Terdapat beberapa sub-kategori dalam die clash ini spt,rotated die clash,multi die clash dan beberapa sub-kategori yg belum dapat dijelaskan secara lebih spesifik.Sebagaimana syiling2 rotated die error,syiling rotated die clash juga dijumpai terjadi dalam berbagai darjah pusingan.

          Untuk perkongsian dalam post ini,dipamirkan syiling2 1sen die clash mengikut tahun keluaran yg sempat dijumpai dalam pemburuan depankanta.

                             1990

                             1992

                              1993

                               1996

                              1999

                             2000

                              2002

                               2003

                              2004

                              2005

                             2006

                              2007

                             Koleksi die clash 1 sen bunga raya mengikut tahun keluaran.


MINT ERROR 2007

2007 merupakan tahun keluaran terakhir syiling 1 sen Malaysia.Mengikut sesetengah pendapat menyatakan nilai logam termasuk kos pembuatan menjadikan nilai sebenar syiling ini adalah 3 sen,berbanding nilai mukanya tetap 1 sen.Mungkin  ini menjadi salah satu sebab kerajaan mengambil keputusan untuk menghentikan keluarannya.

Selain faktor kos pengeluaran,syiling 1 sen juga didapati tidak begitu praktikal pengunaannya kalangan orang ramai.Sekiranya rakyat Malaysia masih aktif menggunakan syiling-syiling 1 sen ini mungkin kerajaan boleh pertimbangkan untuk meneruskan pengeluaran syiling 1 sen dgn mengurangkan kos spt.menggunakan logam yg lebih murah.

    Syiling 1 sen 2007 masih banyak yg dijumpai dalam gred UNC dan sekiranya bernasib baik akan menemui berbagai error sebagaimana syiling2 1 sen yg lain.Untuk perkongsian kali ini depankanta pamirkan satu penemuan fenomena baru pada syiling 1 sen dan ianya dikesan hanya terjadi pada syiling 1 sen 2007.

                           Bahagian belakang syiling 1 sen 2007,perhatikan pada angka "2007" dan legend "BANK NEGARA MALAYSIA"

                          Contoh Paling ketara ialah pada angka "20",yang terdapat kesan nipis sejenis benda asing yg terdapat pada bahagian bawah angka itu seolah2 sesuatu percikan yg disebabkan tempaan syiling ini.

                          Pencarian depankanta menemui beberapa keping syiling 1 sen 2007 yg terdapat fenomena yg sama.Dipamirkan disini 6 keping syiling yg sama kesan errornya.
Memandangkan depankanta belum berpengalaman dgn fenomena ini,sukar untuk mengagak ianya termasuk dalam kategori mana.Yang pasti ini adalah mint error....