Sabtu, 16 Julai 2011

BANDAR PASIR MAS DULU DAN SEKARANG

Memang sukar untuk menggambarkan sesuatu dengan perkataan,apalagi melibatkan pengkisahan tentang masa lampau yg pada ingatan kita sendiri sudah kabur apa tah lagi untuk diceritakan pada orang lain.
         Post santai hujung minggu ini depankanta pamirkan beberapa lokasi bandar Pasir Mas dulu dan sekarang.                              Pasar Besar Pasir Mas pertengahan tahun 1960an.....


                               Sekarang dibina Plaza Serangkai Mas..foto dari depan Bank Islam

                         Kelihatan banyak pohon kelapa ditengah-tengah pusat bandar tahun 1960an

                            Pohon kelapa digantikan dengan bangunan aked MARA.foto diambil dari hadapan Bank       Islam


                                    Stesen Keretapi Pasir Mas,keretapi sedang mengisi air untuk janakan enjin stim.
                       Penduduk P.Mas menggunakan keretapi sebagai pengangkutan utama untuk ke Pantai Barat dan ke Thailand
                           2011,Bangunan Stesen telah berubah,dikanan kelihatan bumbung Pasar Besar Pasir Mas
9 ulasan:

 1. belalai air stesen k/api tu mmg valuable memory.. naik k/api hitam lubang idung..hehe Bravo depankanta!!!

  BalasPadam
 2. salam,
  Saya nak tau tuan tinggal di Pasir Mas di kampung apa? Isteri saya tinggal di kg Lemal. Saya rasa ingin bertemu dan berkongsi ilmu dgn tuan apbila pulang ke Pasir Mas nanti.Kalau tidak keberatan boleh saya minta no tel tuan. Saya sudah lama menjadi pengikut setia blog tuan depankanta.

  BalasPadam
 3. Salam tuan anonymous,
  Terima kasih kerana selalu mengikuti blog ini,depankanta tinggal di Jln JKR,Kg Kubang Terap,berhampiran Pasar besar P.Mas.

  Tuan sentiasa dialu2kan untuk berkunjung,berkenalan dan bertukar pendapat.Sila beritau awal,maklumlah dapankanta keja di KB dan selalu pulang lewat petang.Hubungi tel.019-6955867/017-3587514(Zulkifeli)

  BalasPadam
 4. Dulu waktu sek rendah 70an sempat lagi tengok belalai air tu tengah isi air dlm kepala enjin. Beso jalan kaki dari Lemal ke setesen ikut rail tracks.

  .

  BalasPadam
  Balasan
  1. Keretapi merupakan pengangkutan utama bagi penduduk Kelantan,banyak bandar2 spt P.Mas,Gua Musang,T.Merah,K.Krai,dll muncul dan membangun sekitar stesen keretapi...

   Rel keretapi yg dibina tinggi dimanafaat oleh penduduk P.Mas utk berbagai kemudahan termasuk track jalan kaki dan tempat tambat lembu bila musim banjir...

   Orang Lemal beruntung,bila siap pasar moden P.Mas akan menjadikan Lemal sebagai pusat tumpuan penduduk P.Mas...

   Terima kasih banyak2 anonymous...

   Padam
 5. sy membesar di daerah p.mas..huhu..byk kenangan2 sy di sini sebelum berpindah ke kubang Kerian..sy bersekolah rendah sampai tamat sek men di daerah p.mas..dan rasanya tmpat tinggal penulis juga sy tahu di mana..masa sekolah2 dulu mkn mi celup kat belakang stesen bas..

  BalasPadam
  Balasan
  1. Terima kasih tuan,
   Tentu banyak kenangan yang sempat dilakar sepanjang tempoh persekolahan di P.Mas...Bandar P.Mas tidak banyak berubah,rasanya kedai2 mi celup masih ada dibelakang stesen bas tu...Terima kasih..

   Padam
 6. kawe anok jati Pasir Mah....Loni menetap di Kuante, Kpg kito di Kpg Belukar......
  rindu wehhhh nok kelik Pasir Mah....
  doh 3 tahun dok kelik.....

  BalasPadam
 7. ambo anok jati pasir mah jugok..duduk di kg banggol kemian..loni dok kl belajar..raso banggo sebab tempat kito ado banyok tempat2 belajar agama..samo2 kito hidupkan bandar kito dengan lampu cahayo agamo..

  BalasPadam