Isnin, 23 Julai 2012

SYILING BARU MALAYSIA: KUALITI VS ERROR

        Pengumpul syiling Malaysia dilihat begitu cepat meningkat jumlahnya,ini dapat dilihat bila sejumlah 500,000 set syiling siri ketiga Malaysia (s3M) yg mula dilancar 25 julai 2011, telah habis dijual dalam tempoh beberapa hari sahaja.Syiling keluaran khas ini kelihatan telah mula dijual semula oleh pembeli dalam berbagai laman web jualan di internet.

             Bila syiling s3M ini mula diedarkan mulai 16 jan.2012 untuk kegunaan biasa orang ramai,berbagai pihak menyambutnya dgn berbagai reaksi.Bagi depankanta lebih gemar melihat syiling yg dikatakan menggunakan teknologi terkini ini dari sudut mint error.

             Jika anda layari blog2 pengumpul syiling error,mereka mula pamirkan penemuan syiling2 s3M error sebaik sahaja syiling2 ini berada dalam edaran.Error kategori die chip,die gouge,die crack,die clash dll mula ditemui.

            Memandangkan pengeluarannya masih baru,seharusnya syiling2 s3m ini memperlihatkan kualiti yg terbaik yang dapat membanggakan ahli2 numismatik Malaysia dikalangan rakan2 antarabangsa mereka.Penemuan syiling2 error adalah perkara biasa dalam proses penyilingan tetapi penemuan syiling2 yg kurang berkualiti agak menarik kerana kualiti merupakan faktor utama pada pengeluaran syiling.

          Syiling 10 sen s3M.Bahagian sisi syiling ini kelihatan agak terbiar kualitinya.....

    Syiling2 yg ditemui sejak akhir-akhir ini mula menampakkan kualiti yg kian merosot pada bahagian sisinya  

           Beberapa spesimen syiling 10 sen begini mudah ditemui yang kurang berkualiti pada bahagian sisinya (milled edge).Dalam perbincangan syiling error,die deterioration (yang mungkin terjadi pada syiling2 ini)dianggap bukan error kerana fenomena kerosakan die disebabkan pemakaian yg berterusan dianggap perkara biasa dalam proses penyilingan.

        Keadaan sisi syiling spt ini sukar ditemui pada syiling siri pertama 1967-1988 dan siri kedua 1989-2011 tetapi agak ketara terjadi pada syiling 10 sen s3M 2012..Tentu  pengeluar syiling Malaysia siri ke3 ini dapat berbuat sesuatu terutamanya tempaan oleh collar die spt syiling ini.
         Worn collar die , kategori yg sesuai sekiranya syiling2 ini mengambil kira sudut mint error tetapi bila banyak yg dijumpai terjadi begini menyebabkan ianya dianggap perkara biasa dalam pengeluaran syiling s3M dan sudut errornya akan diabaikan..

2 ulasan:

 1. baca pasal syilling kejap.. eh dia rosak ke ni? manufacturing defect ye

  BalasPadam
  Balasan
  1. Salam sdr sabree,
   Secara umum boleh dikatakan manufacturing defect tapi dalam konteks pengilangan syiling ianya akan ditelitikan samada termasuk dalam kategori mint error atau lain kategori spt deterioration...

   Apapun semua ini sekadar pendapat depankanta,sekiranya sdr ada idea untuk dikongsi adalah sentiasa dialu-alukan...tq

   Padam