Sabtu, 7 Julai 2012

1 SEN 2006,HIPOTESIS COUNTERCLASH TYPE II

    Bagaimana dua imej yang timbul (positif) boleh muncul pada tempat yg sama dikedua permukaan syiling 1 sen 2006 menimbulkan banyak kemuskilan,bila ditelitikan semula timbul satu idea yg ingin dikongsi bersama tentang andaian kejadian error pada syiling ini.

      Mengikut pendapat depankanta,imej (extra metal) yg kelihatan pada kedua permukaan syiling 1 sen 2006 terhasil disebabkan semasa  terjadi die clash telah wujud  logam keras pada permukaan die yg merosakkan permukaan kedua die yg menempa syiling ini.......ikuti hipotesis depankanta:


                      Lakaran 1: logam keras terjatuh kedalam chamber dan berada diatas die bawah.
                      Lakaran 2:Semasa logam tersebut berada diatas die bawah,berlaku die clash.Hentakan yg kuat menyebabkan kedua permukaan die terkena logam keras.
                      Lakaran 3:Akibat pertembungan sesama sendiri menyebabkan kerosakan pada kedua permukaan die..Hentakan yg kuat ini juga menyebabkan kerosakan pada rekabentuk syiling yg ada pada permukaan die (membentuk die clash error).
                      Lakaran 4:Tempaan seterusnya,planchet masuk kedalam chamber.
                      Lakaran 5:Kedua die yg rosak telah menempa planchet yg dimasukkan ke chamber.
                      Lakaran 6:Keadaan syiling yg terhasil dari kerosakan pada kedua permukaan die.

       
                                   Perhatikan imej yg terbentuk dalam bulatan merah...

        Imej yg berbentuk dan saiz yg sama juga muncul pada bahagian muka syiling ini...

           Kedua imej ini didapati berada pada tempat yg sama pada kedua permukaan syiling 1 sen 2006 ini.
     Post berkaitan syiling 1sen 2006 ini pernah dipamirkan dalam post terdahulu........

2 ulasan:

 1. Hipotesis yg menarik dan ada logiknya, dan sekiranya ia benar berlaku sedemikian, error ini boleh di klasskan dlm Die Error kategori Die Clash dan lebih specifiknya Counterclash Type II

  BalasPadam
  Balasan
  1. Hi Anonymous,
   Memang benar pendapat sesetengah pengumpul yg meminati syiling error kerana banyak unsur pembelajaran dalam bidang ini..Bagi memahami setiap kejadian syiling mint error perlukan berbagai andaian dan hipotesis lantaran kilang syiling menutup rapat pintunya untuk dilawati..

   Sukar untuk dipastikan kategori sebenar syiling diatas namun pendapat anonymous telah membuka ruang kepada pelawat bagi memahami berbagai sub-kategori dalam die clash..

   Counterclash type 11 agak teknikal untuk memahaminya,mungkin ada dikalangan blogger numis kita yg sudi memperincikannya untuk perkongsian bersama..

   Terima kasih banyak2 anonymous...

   Padam