Rabu, 6 Mac 2013

PRE-STRIKE DAMAGE

              Pre-strike damage adalah dibawah kategori utama Planchet error dimana kerosakan terjadi keatas permukaan planchet sebelum ianya ditempa atau mechanically damaged planchet.. 

                Agak sukar untuk membezakan pre-strike damage ini dgn PMD (Post Mint Damage) kerana kerosakan yang biasanya berbentuk calar akan terkeliru samada ianya terjadi didalam kiling atau selepas keluar dari kilang. Beberapa ciri-ciri khas akan membantu kita untuk mengenali syiling error pre-strike damage.

           Sekeping syiling 20 sen 1981 ini merupakan spesimen yg dijumpai terdapat ciri-ciri pre-strike damage yang jelas                 

             Garis-garis tercalar kelihatan terjadi sebelum syiling ini ditempa kerana bahagian imej syiling (angka 20) berada diatas kesan calar..Pada bahagian calar yang berbentuk berparit pula akan rata pada bahagian tebingnya selepas proses penempaan.

       

           lakaran 1 menggambarkan keadaan garis calar sebelum proses penempaan iaitu terdapat logam yang berbentuk tebing wujud sekitar garis calar. Lakaran 2, logam tebing akan menjadi rata akibat dari tekanan oleh die semasa proses penempaan..Keadaan ini yang membezakan syiling Pre-strike damage dengan PMD kerana syiling PMD masih kekal bahagian tebing pada garis berparit yang tercalar.

           Spesimen pre-strike damage syiling 20 sen s3M yang pernah dipamirkan....

                Juga pada syiling 5 sen s3M................
Tiada ulasan:

Catat Ulasan