Selasa, 2 April 2013

DESIGN VARIETY BUNGA RAYA 2002

              Hobi  Mengumpul syiling  moden Malaysia tidak seringkas mendapatkan beberapa keping syiling mengikut denominasi dan disusun mengikut turutan tahun keluarannya. Mungkin bagi sesaorang pengumpul yang baru berkecimpung dibidang ini sudah berpuas hati bila melihat album mereka sudah penuh dengan syiling-syiling yang tersusun rapi mengikut denominasi dan tahun keluaran.

             Berlainan pula dengan pengumpul tegar yang sentiasa sensitif dengan setiap imej yang tampil pada permukaan dan sisi syiling. Dengan pemerhatian begini akan membuahkan penemuan berbagai varieti dan antara varieti ini terdapat pula yang dikategorikan sebagai rare dan mendapat premium yg lumayan.

             Varieti rekabentuk atau design variety merupakan satu innovasi dari perekabentuk syiling yang mengubah samada sedikit atau keseluruhan imej pada bahagian muka atau belakang syiling, semua perubahan ini dibuat pada peringkat awal pembentukan die samada diperingkat master die atau diperingkat seawal galvano yang masih bersaiz besar.

           Perkongsian post ini bukan tertumpu pada berbagai varieti die pada syiling tahun tertentu tetapi adalah pada satu varieti rekabentuk bunga raya yang digunakan pada kesemua denominasi bagi syiling keluaran 2002.

               Syiling Malaysia keluaran 2002 yang menggunakan rekabentuk imej bunga raya yang sama

                   Perhatikan pada bentuk keseluruhan imej daun dan kelopak bunga raya...Garis-garis yg merupakan details imej ini kelihatan jelas dan menjadi pengenalan rekabentuk ini..

Syiling 5 sen 2002 juga digunakan imej yang sama ..

Demikian juga pada denominasi 10 sen 2002...


                  Juga 20 sen 2002.....

            Bagi denominasi 50sen, rekabentuk ini yang lebih dikenali dgn nama fat"O" adalah rare dan menjadi buruan pengumpul...

         Selain rekabentuk ini yang digunakan, pada tahun 2002 juga terdapat berbagai rekabentuk bunga raya tetapi tidak dibuat secara stereotype seperti rekabentuk ini...

        Sekalung tahniah diucapkan kepada blogger sdr afiqnizam yang sedang mengusahakan pengumpulan semua die variety syiling Malaysia, semoga rakan-rakan yang lain dapat memberi maklumat dan kerjasama bagi mewujudkan satu hentian bagi rujukan berbagai Die Variety syiling moden Malaysia.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan