Jumaat, 9 September 2011

DOT & CIRCLES 20 SEN 2011

Penemuan sekeping syiling 20 sen 2011 ini hampir melengkapkan ciri2 dot dan circles 2011 pada semua denominasinya...depankanta pernah pamirkan syiling 5 sen dan 50 sen 2011 yg mempunyai tanda2 ini pada bahagian tengah2 permukaan syiling.
          Pada syiling 5 sen ianya terjadi pada bahagian muka syiling dan 50 sen terjadi pada bahagian belakang.Mengikut beberapa blogger numis kemungkinan keadaan ini adalah salah satu variti syiling 2011,penemuan syiling 20 sen ini menguatkan lagi kemungkinan ini.

                                       Bahagian belakang syiling 20 sen 2011 yg terdapat bintik2 berbentuk bulatan ditengah2 syiling
                                  Bahagian muka syiling tiada kesan bintik2
                                 Syiling 50 sen juga terdapat bintik2 pada bah.belakang
                                    Syiling 5 sen pada bah.muka

        Depankanta belum menemui istilah sebenar yg khusus dari Numismatik untuk fenomena ini,mungkin ianya sesuatu kejadian baru yg wujud pada syiling Malaysia.Kita tunggu kemunculan syiling 10 sen pula....


4 ulasan:

 1. Hi depankanta,
  Menarik ketiga-tiga duit syiling ini.
  Semoga depankanta berjaya mencari 10sen itu.
  Syabas :)

  BalasPadam
 2. Hi whycollect,
  Semoga dengan penemuan ini whycollect dan ahli numis lain dapat membuat rumusan samada ini adalah satu variti syiling 2011 atau error yg belum tersenarai.Ramai yg menjumpai syiling begini dan keadaannya yg timbul kemungkinan ianya terjadi pada die bukan disebabkan terkena apa-apa peralatan mesin.
  Terima kasih banyak2 whycollect...happy weekend..

  BalasPadam
 3. teruskan usaha depankanta, saya perasan syiling 2011 banyak yang seperti kurang press, ada huruf yang mtiada atau tidak lengkap...

  BalasPadam
 4. Terima kasih iaryylr,
  Memang benar pendapat iaryylr,selain itu terdapat juga beberapa fenomena baru yg terjadi pada syiling 2011 spt yg dipamirkan diatas..
  Terima kasih banyak2 iaryylr..

  BalasPadam