Selasa, 8 Mei 2012

ROTATED DIE CLASH 1987

       Syiling Malaysia siri Parlimen atau siri moden pertama Malaysia dikeluarkan bermula 1967 hingga 1988.Walau pun syiling2 ini merupakan keluaran pertama Malaysia, pada awal keluarannya syiling2 ini masih diperbuat diluar negara dan secara beransur-ansur  dipindahkan di kilang syiling Shah Alam,Malaysia.

       Agak ketara bila syiling2 diperbuat di Malaysia sepenuhnya, beberapa kategori error mula muncul dan kian tahun kian bertambah...Perkongsian pada post ini adalah pada syiling 1 sen 1987 yg terdapat kesan rotated die clash error yg menampakkan Bangunan Parlimen agak condong atau senget sedikit.

     Die clash adalah antara error yg biasa dijumpai pada syiling siri Parlimen,dalam koleksi depankanta syiling 10 sen 1982 dan 1 sen 1988 adalah yg terbanyak,namun untuk mencari rotated die clash adalah sukar.

       Kelihatan imej ghostly bangunan Parlimen dan imej bulan sabit condong sedikit pada syiling 1987 ini

              Die clash pada syiling Malaysia biasa dijumpai terjadi pada kedua permukaan syiling,keadaan ini adalah sangat berhubung kait dgn mesin dan teknologi yg digunakan dalam proses penyilingan...

  Pada bahagian muka syiling ini kelihatan hanya samar2 imej ghostly die clash kerana imej ini lama kelamaan akan hilang bila proses penempaan dijalankan berterusan....
Dalam post terdahulu telah dipamirkan rotated die clash pada syiling 1 sen siri bunga raya..

2 ulasan:

 1. Hi depankanta,
  Berkenaan dengan syiling satu sen siri parlimen, setakat ini kesan clash die yang menarik sekali yang pernah kami jumpai adalah pada syiling 1983.
  Menariknya kesemua clash die ini.
  Semoga depanknata terus menjumpai lebih syiling yang mempunyai kesan ini :D

  BalasPadam
  Balasan
  1. Hi Whycollect,
   Bagi depankanta,walaupun kecil darjah rotation pada syiling2 rotated die atau rotated die clash akan disimpan bagi melihat perubahan setiap darjah syiling2 berkenaan.Sekiranya kita jumpai banyak syiling berkenaan dan disusun mengikut darjahnya tentu akan melengkapkan koleksi kita.Terima kasih kerana memberi info tentang syiling 1983,depankanta tidak perasan sebelum ini dan akan disemak secepat mungkin..haha
   Die clash termasuk dalam kategori yg menarik dan wajar diberi perhatian.Semoga sdr whycollect juga akan dapat menyusun berbagai sudut dan darjah syiling2 begini..
   Terima kasih banyak2 whycollect...

   Padam