Rabu, 15 Jun 2011

SPLIT PLANCHET BEFORE STRIKE ERROR ......SYILING 10 SEN 1981

Jika dilihat sekali imbas pada bahagian muka dan belakangnya,syiling ini kelihatan sangat tua seolah-olah syiling zaman straits settlements atau British Borneo.Bila depankanta teliti betul-betul ianya adalah sekeping syiling yang telah lama dicari......SYILING 10 SEN 1981 DENGAN SPLIT PLANCHET BEFORE STRIKE ERROR..

 Walaupun kelihatan lusuh tapi tebing rimnya masih elok
 sebahagian tepi rimnya terkopek keluar...


Perbandingan dengan syiling 10 sen 1981 biasa

 Ketebalannya separuh (1/2) syiling biasa
 Bahagian tepi rim,sebahagiannya  masih elok
 dan sebahagiannya terkopek....


Perbandingan antara syiling biasa,syiling yang diasah(?) dan syiling error
 depankanta masih mencari perkongsian maklumat tentang syiling yang diasah ini sekiranya pelawat juga ada memilikinya...
 Saiz muka syiling error kecil sedikit berbanding syiling biasa..
 Tiga keping syiling 10 sen 1981,atas :syiling error,tengah;syiling biasa,bawah: syiling yg diasah

Pakar Numismatik  tentunya ingin kongsi tentang syiling ini....

12 ulasan:

  1. Hi depankanta,
    Nampaknya, ia adalah split planchet error.
    Tahniah :)

    BalasPadam
  2. Dear depankanta,
    Taniah!Anda dapat satu SPLIT PLANCHET BEFORE STRIKE ERROR juga!
    Error seperti ini adalah agak sukar diperolehi!
    Semoga dapat juga jenis-jenis errors yang lain pada masa yang akan datang.

    BalasPadam
  3. Terima kasih Sifu berdua,
    Syiling ini memang diakui sukar ditemui,depankanta rasa bertuah bila jumpa spesimen ini.Agak sukar memahami bagaimana error ini terjadi....apapun pemburuan menjadi semakin menyeronokkan!.
    Depankanta kagum tengok foto Sifu-sifu besar Numismatik dlm blog Mr.Dickson,rasanya perlu ada sedikit profail setiap sifu tersebut...TQVM

    BalasPadam
  4. tahniah dgn pertemuan duit syiling ini. semuga dpt berkongsi info yg lebih menarik lg. TQ

    BalasPadam
  5. Terima kasih duacongkak,
    setiap penemuan adalah untuk dikongsi bersama..

    BalasPadam
  6. Depankanta,
    Saya akan cuba dapatkan profail mereka!
    Baru-baru ini,saya berbincang dgn Mr.saran Singh untuk dapatkan satu senarai buku-buku yang sudah diterbit oleh beliau,dia berjanji akan sediakan untuk kami semua! Syabas.

    BalasPadam
  7. sy ada 1 duit syiling ni..
    Memang nipis, tapi tak pasti kualitinya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih sdr maman,
      syiling nipis(biasanya bersaiz separuh dari spesifikasi asal)adalah dalam kategori yang unik samada ianya split planchet before atau after strike!,split planchet after strike akan menyebabkan sebelah muka syiling tiada sebarang imej disamping keadaan syiling yang nipis...

      Padam
    2. Kedua belah muka syiling ada lagi.. Macam mana sy nak tunjuk gambar?? Sekadar perkongsia je... Maaf da lama sangat..

      Padam
  8. Saya ada..10sen tahun 1991../ nipis Dan kecil dari biasa

    BalasPadam
  9. Sy ada syiling 20sen 1981 error..

    BalasPadam
  10. Saya ade syiling 10sen 1981 erro

    BalasPadam