Sabtu, 3 September 2011

ROTATED DIE 180 DEGREE?

Penemuan yang sangat memeranjatkan untuk dikongsi bersama...sekeping syiling 1 sen 2002 yg terjadi rotated die error.Darjah pusingan errornya mengikut pemerhatian depankanta adalah 180 darjah!....

                                  Gambaran imej syiling bah.muka(obv.) dan belakang(rev.) bila diletak atas cermin.

 Sukar untuk digambarkan 100 peratus keadaan syiling ini hanya dengan foto dan beberapa patah perkataan,melainkan dengan menyaksikannya sendiri.Memandangkan spesimen ini terlalu jarang terjadi,depankanta bercadang untuk menjualnya pada ahli2 Numismatik bagi tujuan supaya syiling ini dapat di kongsi dengan lebih luas dikalangan pakar-pakar syiling error.

4 ulasan:

 1. saya masih tercari2 error 1 sen mcm ni utk melangkapkan koleksi..50,20,10 dh dpt

  BalasPadam
 2. Salam dinrambong,
  Kalau nak lengkapkan rotated die 5 sen dan 1 sen,rotation error sekitar 90 darjah kita boleh bincang... foto boleh tengok dalam post yg terdahulu utk label rotated die..
  Terima kasih banyak2 dinrambong

  BalasPadam
 3. Dear depankanta,
  A perfect Rotated Die Errors.Cheer!
  Terpegun dan ghairah cara kamu ambil gambar dengan cermin supaya Rotated Die Errors satu sen ini dapat di lihat dengan jelas.Cerdik lagi pandai kamu!
  Sudah pattern right tak,jika belum,lain kali saya ingin pinjam pakai,minta izin dulu Pak!

  BalasPadam
 4. Hi Mr.Dickson,
  Terima kasih banyak2,ini tuah aidil fitri..haha
  Memang sukar utk percaya bagaimana rotated errornya boleh mencecah 180 darjah,seolah2 ini satu variti baru.
  Hahaha...tak der masaalah pasal pattern right,kita sama2 cari & kongsi kaedah terbaik utk pamirkan koleksi.Penggunaan cermin rasanya cara terbaik utk pamirkan error ini dan ianya tidak menjejaskan kualiti syiling.Mungkin Mr.Niew boleh improve lagi dgn memasukkan darjah rotation.
  Terima kasih banyak2 Mr.Niew

  BalasPadam