Rabu, 18 April 2012

DUTA 1 SEN BUNGA RAYA

        Sekiranya dikumpul dan diasingkan syiling 1 sen siri bunga raya mengikut error yg paling banyak,koleksi depankanta mendapati keputusannya tiga kategori yg error yg popular iaitu,die chip error,die clash error dan  die crack error dan bila di asingkan mengikut tahun tempaan,keputusannya,2004 menjuarai kategori die clash,2005 mendominasi kategori die chip sementara die crack dikuasai oleh keluaran tahun 2006.

          Bagi mewakili kesemua error yg popular terjadi pada syiling2 tersebut,sekeping syiling 1 sen 2005 yg dijumpai dikira  memadai jika anda ingin melihat dan mengenali  ketiga2 error berkenaan.
                 
                    Syiling 1 sen 2005 ini menjadi duta bagi mewakili error yg popular pada syiling 1 sen siri bunga raya bagi error die clash,die chip dan die crack error.

          Sebagaimana biasa dijumpai,die chip terjadi pada angka tahun tempaan"2005"

            Die crack pula terjadi pada dua tempat,iaitu merentasi kelopak bunga raya dgn kesan "blob" dan...

                 pada rim berhampiran huruf "E"hingga mencecah angka "1".Kedua2 die crack ini diikuti dgn terbentuk  "blob"yg secara lengkapnya ada diterangkan oleh pakar syiling error Mr Dickson Niew dalam blognya.

       Die clash pula jelas kelihatan dgn menampakkan imej ghostly rebana ubi dibawah imej bunga raya

      Bahagian muka syiling ini tiada kesan error.Depankanta pernah ditanya oleh anonymous adakah syiling2 error 1 sen mempunyai nilai?,agak sukar untuk menjawabnya tapi sekeping syiling 2005 ini dgn 3 in 1 error dan ianya bergred tinggi tentu mempunyai nilai,paling2 tidak pun ia akan melebihi nilai mukanya..haha...

2 ulasan:

 1. Hi depankanta,
  Haha, jangan perkecilkan syiling 3 in 1 error ini.
  Sekiranya syiling ini diperoleh dengan nilai mukanya, kini katakanlah ia sudah bernilai RM1, ia sudah bertambah 100 kali lor.
  Haha, bukan senang untuk melabur dan memperoleh 100 kali keuntungan daripada modal asal dalam jangka masa 8 tahun.
  Tahniah dan terima kasih banyak depankanta :)

  BalasPadam
  Balasan
  1. Hi Whycollect,
   Tidak sesekali diperkecilkan mana2 syiling error pun...Benar sekali andaian whycollect tu, syiling2 error 1 sen yg dijumpai hari ini akan bernilai juga suatu hari nanti sekiranya kita perhatikan di US sendiri pengumpul mereka lebih memberi tumpuan pada syiling 1 sen Lincoln Memorial untuk memulakan pencarian dan pengenalan kepada syiling error.

   Depankanta berkeyakinan bila semua syiling2 siri 1 dan 2 dikeluar dari edaran,dan pengumpul semakin ramai serta mereka akan memperbagaikan koleksi mereka,syiling2 error pula akan jadi buruan..
   Terima kasih banyak2 whycollect...

   Padam