Rabu, 13 Jun 2012

DIE CHIP VS DIE DETERIORATION

Die chip dan die deterioration merupakan dua fenomena yg  berbeza,bila dijumpai kedua kerosakan begini terjadi pada satu permukaan syiling adalah perkara yg istimewa.Sekeping syiling 50 sen 1997 dijumpai terdapat kedua ciri2 ini dan sukar dijelaskan...

         
 Pemerhatian pada beberapa imej mendapati ciri2 yg timbul pada permukaan syiling ini menyerupai ciri2 die chip dan die deterioration.Panah kuning menunjukkan ciri2 die chip error yg diakibatkan oleh terjadi serpihan pada permukaan die.Panah merah pula menunjukkan ciri2 die deterioration doubling, kesan kerosakan disebabkan pemakaian die yg berterusan..Ciri2 doubling begini tidak biasa dijumpai syiling die chip error.

        Foto syiling 50 sen 1997 tanpa menggunakan flash....

       Die deterioration biasanya akan menjejaskan kedua permukaan syiling tapi tidak pada syiling ini

                     Syiling 20 sen 1988 ini juga memperlihatkan ciri2 yg hampir sama...

               Beberapa spesimen die chip yg pernah dipamirkan.....

                    Spesimen die deterioration doubling.....


4 ulasan:

 1. Hi depankanta,
  Ciri2 pada syiling 1988 20sen ini menarik.
  Haha, nombor dua bergerigi.
  Syabas depankanta :)

  BalasPadam
  Balasan
  1. Hi Whycollect,
   Memang menarik ciri2 yg terjadi pada syiling2 die chip begini,bagi syiling 50 sen 1997 diatas juga menarik kerana dua ciri yg berlainan terjadi pada masa yg sama...Harap ada penjelasan dari pakar2 kita nanti..

   Terima kasih banyak2 whycollect..

   Padam
 2. kalau tak de nilai, nampaknya banyaklah syiling MDD saya sebenarnya DD, kena dikeluarkan dari simpanan... sedihnya...


  NSDK.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Salam NSDK,
   Bidang syiling error masih baru dinegara kita,elok disimpan dulu mana2 syiling yang dipastikan mint error kerana suatu hari nanti tentu pengumpul juga perlukan spesimen MDD atau DDD untuk dijadikan koleksi..

   Terima kasih NSDK

   Padam