Sabtu, 14 Julai 2012

KENALI SYILING ERROR MALAYSIA. BAH.2

     Kebiasaannya bagi mereka yang baru berkenalan dgn syiling error akan mengalami kekeliruan antara syiling mint error dgn post mint damage (PMD) yg bermaksud syiling yang rosak disebabkan faktor diluar kilang syiling samada disebabkan buatan tangan manusia atau faktor alam semulajadi.Kekeliruan juga boleh terjadi dengan Varieti die yg memang menjadi amalan biasa proses penyilingan.Mengikut pemerhatian depankanta syiling2 mint error dapat dikategorikan 3 kategori utama iaitu,PLANCHET ERROR,DIE ERROR dan STRIKING ERROR.

                                               
                     PLANCHET ERROR merujuk kepada syiling error yg terjadi akibat dari kegagalan atau ketidak sempurnaan diperingkat penyediaan awal planchet atau blank,kesilapan ini boleh berlaku diperingkat adunan bahan untuk dibuat syiling samada logam aloi atau cladding,pemotongan blank dll.

                      Sub-kategori kepada error ini ialah Bubble gas,wrong stock,wrong planchet,clipped planched,lamination ,missing clad,cladding,split planchet dll...Setiap sub kategori ini terdapat pula sub -kategori yg lebih spesifik.....

                                Beberapa Spesimen Planchet error yg sempat dikumpul depankanta....

         DIE ERROR,merujuk kepada syiling yg terjadi error kesan dari kerosakan atau kelemahan yg terjadi pada peringkat penyediaan atau pengurusan die,samada disebabkan terjadi keretakan,terserpih,die yang sudah lasak,kelemahan logam die dsb..Kategori ini adalah antara penyumbang terbanyak yg dijumpai pada syiling error Malaysia.

          Syiling2 error sub-kategori ini spt,Die chip,die clash,die crack,die break,die gouge,cud,die scratch,dll.Setiap sub-kategori ini dikelaskan pula berbagai pecahan kecil yg lebih spesifik.

                                Antara spesimen die error yang ada dalam koleksi depankanta...          STRIKING ERROR  pula adalah terjadi akibat dari kelemahan yang terjadi pada peralatan atau mesin yg digunakan untuk menempa syiling.Kategori ini juga termasuk kelemahan pekerja yg mengendalikan mesin2 tersebut.Biasa dijumpai adalah melibatkan pemakaian mesin yg berterusan dan berlaku kelonggaran pada peralatan yg berkaitan.
               
          Kategori ini pula adalah penyumbang syiling2 error yang agak rare bagi syiling error dalam edaran.Antara yg termasuk dalam sub-kategori ini ialah,off-center,rotated die,broad strike,partial collar,finned edge,dll...


                     Beberapa Spesimen sub-kategori striking error

      Nota Keterangan syiling2 error ini adalah merujuk kepada syiling2 Malaysia yg biasa dijumpai berada dalam edaran,sesiapa saja akan berpeluang menemuinya...Masih terdapat banyak lagi kategori yg tidak dinyatakan disini yang merupakan syiling MAJOR error dan sukar dijumpai dalam edaran.

       Syiling error merupakan bidang yang sentiasa terbuka untuk perkongsian dan perbincangan,sebarang teguran,komen dan pembetulan oleh rakan2 blogger,pelawat,dan pakar2 numismatik adalah sentiasa dialu-alukan....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan