Isnin, 28 Januari 2013

DIE CRACK,RETAK MENANTI BELAH

             Syiling error juga boleh dijadikan bahan untuk pembelajaran Bahasa.Retak menanti belah adalah peribahasa Melayu yang menggunakan kiasan bahasa bagi menyampaikan maksud sebenar yang bererti perkara kecil yang menjadi semakin besar dan menanti petaka yg lebih besar.Syiling 5 sen 1968 yang ditemui dengan kesan retak yg jelas dari rim ke rim yang berpotensi untuk membentuk cud.              

                   Walaupun keretakan acuan yang terjadi masih kecil tetapi bila melihat pada bentuk yg ada pada syiling ini,peluang untuk menjadi die break atau cud adalah besar. Cud tidak akan terus terjadi melainkan permukaan acuan akan retak terlebih dahulu dan dalam keadaan ini tidak dapat diselamatkan lagi melainkan acuan andas (anvil die) syiling ini diganti atau satu cud yang besar akan terbentuk.

          Die crack biasanya mula terjadi pada permukaan acuan,lama-kelamaan keretakannya semakin mendalam dan akan menjejaskan imej yg ada. Syiling 5 sen 1968 ini masih diperingkat awal die crack yang dapat dilihat pada bangunan Parlimen yang masih belum terjejas oleh keretakan yg terjadi...

              Bahagian belakang syiling tiada kesan error......

Tiada ulasan:

Catat Ulasan