Rabu, 20 Februari 2013

10 SEN 2007,DDO KELAS I

    Syiling 10 sen 2007 didapati banyak menyumbang kepada varieti acuan berganda atau Doubled die variety, penemuan beberapa varieti telah dipamirkan oleh ramai rakan-rakan blogger. Antara yang mendapat perhatian peminat syiling varieti DD ialah 10 sen dengan DDO Kelas I.

                                Setiap imej berganda yang jelas kelihatan pada permukaan syiling harus diperhatikan dengan teliti bagi melihat pergerakan antara imej pertama dan imej kedua.

            Gandaan imej kadang-kadang menjadi sukar dilihat kerana keadaan syiling yang ditemui sudah lasak beredar, kedudukan imej pertama dan kedua adalah menjadi kunci bagi mengenal pasti Kelas pada mana-mana syiling Doubled die...

      Bagi menjelaskan Kelas pada syiling 10 sen 2007 ini, ditandakan merah untuk imej utama dan kuning bagi imej kedua bagi imej tikar yang memperlihatkan pergerakan yang jelas.Bila diteliti pergerakan kedua imej adalah berbentuk terpusing dengan berlawanan pusingan jam, pada bahagian tengah syiling ini tidak ada kesan gandaan, bersesuaian dengan kelas I (Rotated hub doubling)

              Keadaan yang sama dengan imej tepak sireh pada syiling DDO 20 sen 2007 ini...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan