Selasa, 19 Mac 2013

ROLLED-THIN PLANCHETS

           Proses penyilingan di Kilang syiling biasanya bermula dengan proses menipiskan kepingan logam menggunakan mesin roller sebelum logam itu ditebuk untuk dijadikan blank iaitu blanking process. gelung logam atau metal coil biasanya disediakan oleh pihak lain samada keluaran tempatan atau di impot. .

       Rolled-thin planchets merupakan kategori error yang menyebabkan ketebalan syiling menjadi nipis berbanding spesifikasi teknikal sebenar syiling berkenaan. Selain rolled-thin planchets, rolled thick planchets juga adalah kategori yang biasa terjadi bila syiling lebih tebal dari spesifikasi sebenar. Kesilapan pelarasan saiz pada mesin roller mungkin menjadi penyebab error ini.

    depankanta pernah pamirkan penemuan syiling-syiling 1 sen dan 5 sen siri bunga raya yang lebih nipis dari biasa dan pada awal penemuan kategori ini belum lagi diketahui lalu penemuan ini dianggap biasa sahaja. Setelah meneliti kembali dalam beberapa laman web syiling error, didapati terdapat kategori yang menjelaskan syiling-syiling begini.

                      Perbandingan dua keping syiling 5 sen biasa(kiri) dan syiling rolled-thin planchets(kanan)

                 Hipotesis mengenai kejadian rolled-thin planchets.Kepingan logam digelek menggunakan mesin roller .Proses menggelek kepingan logam ini biasanya dibuat beberapa kali sehingga saiz sebenar diperolehi, kesilapan proses ini akan menghasilkan syiling rolled-thin @ thick planchets...

                    Perhatikan perbezaan ketebalannya


                Syiling 1 sen juga terdapat ciri-ciri yang sama...Bagi syiling 1 sen kemungkinan kesilapan terjadi semasa proses cladding....     Malangnya syiling-syiling ini telah bercampur gaul dengan yang lain menyebabkan ketebalan dan beratnya tidak dapat diukur....Diharapkan rakan pengumpul yang menemui syiling-syiling kategori error ini dapat menulisnya dengan lebih terperinci....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan