Khamis, 22 November 2012

10 SEN S3M,RETAINED CUD

             Retained cud adalah error yg terjadi disebabkan proses pembuatan logam die yg tidak begitu sempurna dan kealpaan mengesan keretakan  semasa die ini diperingkat die crack.Bagi siri Parlimen dan bunga raya telah dipamirkan dalam berbagai blog syiling error.

           Perkongsian post ini adalah sekeping syiling 10 sen s3M 2012 dengan kesan retained cud

              Retained cud yg terjadi agak kecil,....

                     Foto Syiling yang sama diambil dgn flash....

        Bahagian muka syiling ini tiada apa2 kesan kerana cud yg kecil tidak mempengaruhi permukaan ini

Retained cud syiling 50 sen 2001 yg pernah depankanta pamirkan....
     Penemuan retained cud yg terjadi pada bahagian belakang syiling s3M ini agak mengelirukan kerana retained cud biasanya terjadi pada bahagian muka syiling yg ditempa oleh die bawah (anvil die).Adakah sesuatu perubahan telah dibuat pada kedudukan die untuk menempa syiling atau penemuan ini sebenarnya bukan retained cud tetapi kategori error lain....Kita kongsi.....

2 ulasan:

 1. Salam sdr Depankanta,
  Sememangnya syiling ini tergolong dalam kategori 'Retained Major Die Break/Cud'..
  Untuk persoalan tentang 'Hammer Die',mungkin die dipasang secara 'mengiring'..hal ini menyebabkan bahagian atas die yang pecah tersebut dapat dikekalkan..mungkin hanya sebilangan yang sempat menjadi 'Retained Cud' dan Retained Cud pada Hammer Die agak 'Rare'..

  Walaubagaimanapun,ia merupakan spesimen yang amat menarik dan terima kasih kerana berkongsi...

  Teruskan berkongsi syiling 'error' yang menarik!

  BalasPadam
  Balasan
  1. Salam kembali sdr afiq,
   Jika mengambil kira pendapat sdr berkaitan kedudukan die yg mengiring,banyak kategori error spt "struck through foreign object" tidak akan dijumpai dan akan muncul error2 lain yg belum pernah dijumpai.

   Ini adalah info penting pada pengumpul syiling error,harap kita sama2 dapatkan maklumat tepat dari mana2 sumber tentang keadaan ini(mungkin sifu Dickson boleh bantu).
   Nampaknya pengunaan istilah "die atas" dan "die bawah" bagi hammer die & anvil die"tidak lagi relavan..Nanti kita minta sdr mnfaj carikan istilah baru B.M terbaik untuk kedua die ini...

   Terima kasih banyak2 sdr Afiq...

   Padam