Sabtu, 19 Januari 2013

5 SEN S3M CLASH MARKS @ BAG MARKS?

     Die clash yang terjadi pada proses penyilingan adalah dianggap perkara biasa dan menjadi koleksi menarik kepada pengumpul. Tinjauan ke laman web numismatik antarabangsa akan menemukan kita syiling-syiling die clash terdapat dimana-mana,namun kebanyakannya adalah die clash biasa.
 
      Ciri-ciri die clash biasa ialah imej clash marks akan terjadi pada bahagian yang bertentangan dengan imej pada permukaan syiling. depankanta pernah pamirkan penemuan sekeping syiling 5 sen s3M 2012 dengan kehadiran imej clash marks terjadi sama dengan imej pada permukaan syiling,berbagai andaian boleh dibuat bila  ada penemuan yang sedemikian.

      Penemuan sekeping lagi syiling yang terdapat ciri-ciri yg hampir sama telah menambahkan keraguan samada imej ini adalah clash marks atau hanya bag marks yg terjadi semasa proses pembungkusan.
                   
                     Clash marks yang pernah dipamirkan sebelum ini.......

               Penemuan sekeping lagi dengan ciri-ciri yang sama tapi kedudukan imej clash marks terpusing dengan darjah berlainan dengan syiling diatas....

               Kedudukan garis yang jelas dan bersifat timbul adalah ciri-ciri clash marks,sekiranya bag marks garis ini akan tenggelam kerana mengambil imej dari garis pada permukaan syiling yg timbul.
      Perbezaan kedua imej pada dua syiling yg ditemui ini menimbulkan persoalan baru dalam membicarakan tentang syiling error Malaysia. Adakah ianya berkaitan dengan proses penempaan yang mungkin mengunakan kaedah dan teknologi baru bagi syiling Malaysia siri ketiga....
          

Tiada ulasan:

Catat Ulasan