Isnin, 25 Februari 2013

VARIETY EDGE SYILING PALSU 1985

               Syiling palsu siri Parlimen 1985 merupakan satu pelengkap bagi pengumpul yang meminati koleksi syiling palsu Malaysia .  Ahli-ahli numismatik agak terlewat mengesan kewujudan syiling-syiling palsu 1985 ini menyebabkan tidak banyak yang berada ditangan pengumpul sekarang. Kesempurnaan pembuatan syiling palsu 1985 menyebabkan ianya sukar dikesan oleh orang ramai. Sekiranya dalam masa terdekat pihak BNM mengambil keputusan untuk memansuhkan penggunaan syiling siri pertama atau siri Parlimen, syiling-syiling palsu ini akan turut lenyap dan tinggal sejumlah kecil sahaja yg ada dalam simpanan pengumpul.

           Pemburuan syiling-syiling error telah menemukan sekeping lagi syiling palsu siri parlimen 1985

      Keadaan yang agak masih elok menarik perhatian depankanta untuk meneliti pada semua sudut

           Bila diteliti pada bahagian sisi syiling palsu ini, didapati huruf "I" dan sebahagian huruf"Y"(MALAYSIA) telah tiada. Agak sukar untuk menyatakan ianya adalah disebabkan die ketiga yang menempa sisi syiling ini tersumbat sesuatu kerana disekitarnya tidak terjejas. Mungkinkan ini adalah varieti pada sisi syiling 50 sen 1985 palsu.              Ciri-ciri pengenalan syiling palsu 50 sen 1985 telah diterangkan dalam post:
http://depankanta.blogspot.com/2012/11/syiling-parlimen-1985-palsu.html
              syiling palsu 50 sen 1985 yang telah dipamirkan dalam post terdahulu


2 ulasan:

  1. Saya ada memiliki coin 1985 fake ni..ttp..letter I ada.sesetengah collector berpendapat..yg berLetter adalah variety yg sgt susah ditemui.
    Bole tuan bg penjelasan terperinci...

    BalasPadam
  2. Saya ada memiliki coin 1985 fake ni..ttp..letter I ada.sesetengah collector berpendapat..yg berLetter adalah variety yg sgt susah ditemui.
    Bole tuan bg penjelasan terperinci...

    BalasPadam