Sabtu, 20 Ogos 2011

DOUBLED DIES,MECHANICAL DOUBLING & DIE DETERIORATION

Dalam post yg lalu kita telah berkongsi serba sedikit mengenai kejadian Die deterioration yg sering terkeliru dgn doubled dies errors.
   Satu fenomena lagi yg sering terkeliru dgn doubled dies errors ialah mechanical doubling atau juga dikenali dgn nama"machine doubling","shift doubling",atau "shelf doubling"..salah satu faktor utama yg membezakan mechanical doubling dgn fenomena lain ialah ianya terjadi disebabkan pergerakan pada die pada masa proses penempaan dilakukan.Menjadi kebiasaan pada mana2 produk yg menggunakan machine akan berubah kualitinya mengikut kesempurnaan machine.Dalam proses penyilingan,kerja2 penempaan adalah yg paling penting dan ianya dilakukan secara berterusan.Lama-kelamaan kedudukan die dan lain2 peralatan akan longgar dan ini akan menyebabkan berlakunya mechanical doubling....akibatnya akan terjadi syiling2 yg kesan pada permukaannya seolah2 doubled die errors...
           BAGI MENJELASKAN LAGI DGN LEBIH TERPERINCI MENGENAI DOUBLED DIES,MECHANICAL DOUBLING DAN DIE DETERIORATION MENGIKUT SAINS NUMISMATIK,DEPANKANTA PAPARKAN SEMULA TULISAN AHLI NUMISMATIK, NUCOINS (petikan asal dari komen beliau)

"DD tulin bukan disebabkan oleh pergerakan die dalam proses penempaan seperti yang difahamkan malah disebabkan oleh proses pengehuban (hubbing process).
Penempaan syiling melibatkan proses pengehuban dulu dimana rekabentuk dari model epoxy besar dipindahkan/diperkecilkan keatas master hub (peringkat die pertama)melalui mesin Janvier transfer. Komputer digunakan sekarang dalam tahap ini.
Seterusnya, master hub digunakan untuk mengeluarkan master die diantara proses pemanasan (die annealing ) dengan mendudukannya dengan sempurna satu atas lain dalam mesin pengehuban untuk mendapatkan rekabentuk coin.
Dan seterusnya; Master Hub > Master Die > Working Hub > Working Die > proses penempaan koin.

Dalam proses pengehuban inilah ketidaksempurnaan selalu berlaku dimana die mungkin tidak didudukan dengan baik atau condong sedikit dan seterusnya menyebabkan doubling semasa kali kedua atau ketiga dilakukan. Biasanya hubbing ini dilakukan dengan beberapa kali untuk mendapatkan impression yang baik. Anealing (pemanasan ) perlu dilakukan untuk melembutkan logam die agar senang dihubkan kemudian.

Proses Multiple Squeezing (hubbing) biasanya (dibuktikan) akan menyebabkan doubling dari dulu lagi dan Single squeezing (hubbing) moden yang di gunakan sekarang (spt dibuktikan di USA) juga tidak megelakkan dari die doubling. Dari analisa koin2 kita, Kilang Shah Alam masih mengunakan kaedah multiple squeezing sampai sekarang.

Kerana terdapt ciri2 yang ketara yang dapat dibezakan dari die doubling inilah yang mendorongkan pakar2 Numis US (spt Wesler dan alan herbert) menkelaskannya kepada 5 jenis doubling yang kian mudah digunakan dan dipraktikan dalam komuniti numismatic.

Disamping itu, pergerakan dalam penempaan koin juga boleh menyebabkan doubling tapi dipanggil mechanical doubling atau shift doubling atau machine damage doubling (MDD). Kategori ini bukan DD tulin dan tidak bernilai kerana banyak dapat ditemui.
Die deterioration disebabkan oleh hakisan pergerakan logam (abrasion/erosion) atas permukaan die semasa penempaan terutamanya ketara ditepi huruf2 (logam dipaksa masuk dalam dengan kuat) yang menjadikannya kian terhakis kalau die digunakan dengan lama.
Keadaan ini jelas diperhatikan dan dinamakan sedemikian sebagai die deterioration doubling. "

Saya bukan pakar tapi hanya boleh menjelaskan sedikit berasaskan dari khusus diploma numismatik ANA beberapa tahun dahulu (yang merangkumi grading dynamics, mint/varieties errors , counterfeit process & identification, history, preservation etc) yang boleh dipelajari dan diamalkan dengan teratur ditambah pula dengan pengalaman saya.
(nucoins)
                Rujukan terus:http://nucoinsandnotes.blogspot.com/

Jutaan terima kasih depankanta ucapkan kepada nucoins atas penerangan yg begitu lengkap dan teknikal,wajar sekali kita semua panjangkan lagi perkongsian ini dan menjadikan syiling2 Malaysia sebagai bahan yg menarik untuk dibuat kajian.
    Depankanta pamirkan sedikit spesimen dari koleksi denominasi 20sen yg ada semoga para pelawat dapat menilai dan cuba meletakkan kategorinya...

                                          1993
                                      2007
                                      2009
                                   1994,1991,2001

Mungkin pendapat akan berbeza,ini adalah biasa untuk situasi begini....selamat mencuba."try and error"..
Nanti pakar-pakar Numismaik boleh tampil berkongsi pendapat dan memperbetulkannya....


2 ulasan:

 1. Hi depankanta,
  Kita semua memang perlu berterima kasih kepada Nu kerana sentiasa sudi membantu kita dalam usaha mengenalpasti duit syiling error dan variety yang kadang-kala amat mengelirukan.
  Begitu juga dengan pakar lain seperti Dickson.
  Dan juga cara mengendalikan blog dengan panduan profesional daripada lunaticg dan juga blogger-blogger lain dengan komen mereka yang penuh dengan maklumat penting.
  Balik kepada gambar depankanta di atas, pada pendapat kami, mungkin semua di atas adalah MDD melainkan satu iaitu gambar keempat kira dari atas sebelah kiri iaitu duit syiling 20sen 2009 di mana kami kurang pasti.
  Mungkin DDR, namun terpaksa tengok duit syiling secara keseluruhan, barulah boleh mendapat kepastian.
  Hehe, hanya tekaan amateur kami aje.
  Jangan marah lor jika salah.
  Jika betul, ada hadiah ke?
  Haha, bergurau aje :D
  Terima kasih banyak, depankanta :)

  BalasPadam
 2. Terima kasih whycollect,
  Ini dah kira pendapat pakar!..hahaha,depankanta yg masih baru dibidang ini belum bersedia untuk beri pendapat.lebih bererti lagi kalau dapat disertai dgn sedikit justifikasinya
  Kalau untuk die deterioration agak jelas boleh dibezakan kesan imej tempaannya tapi untuk mechanikal doubling dan doubled die,walaupun secara tiorinya mungkin boleh difahami tapi bila diberi beberapa keping syiling spt diatas,pening juga utk membezakannya.
  Pemerhatian depankanta fenomena kekeliruan ini juga berlaku pada pengumpul2 dari negara maju spt USA & UK hingga ada dah terjual dgn silap kategori!
  Terima kasih banyak2 whycollect,hadiah nanti kita minta Bank Negara sponsor..hahaha..TQVM

  BalasPadam