Isnin, 11 Mac 2013

ACUAN BERGANDA KELAS IV (OFFSET HUB DOUBLING)

            Acuan berganda kelas IV (class IV doubled dies) menampilkan ciri-ciri tersendiri yang membezakannya dengan kelas acuan berganda yang lain. Ciri yang ketara pada varieti ini ialah tidak terjadi kedudukan terpusing (rotated) pada gandaan imej tetapi kelihatan kedudukan teranjak iaitu imej utama dan kedua akan kelihatan selari garis gandaannya..

          Kelas ini dinamakan offset kerana kesilapan utama yang menyebabkan terjadi kelas DDV ini ialah kedudukan samada working die atau working hub semasa tekanan kali kedua telah beranjak dan lari dari setting sebenar (off center). Biasanya bahagian tengah syiling akan dijadikan pengukur untuk melihat arah dan jarak imej yang teranjak.

         Keterangan lakaran dibawah:
                1; Pemindahan imej yang sempurna

                2: Pemindahan imej yang terjadi anjakan keatas pada masa tekanan kedua..

                3: Pemindahan imej yang terjadi anjakan kebawah pada tekanan kedua.

                A,B,C adalah kemungkinan yang akan kelihatan bila terjadi offset hub doubling pada huruf "BANK NEGARA MALAYSIA"mengikut arah kesilapan offset ...

         Bagi memudahkan penerangan,biasanya pakar-pakar DDV memberi contoh pemerhatian anjakan working hub pada bahagian tengah. Hipotesis offset ini telah menimbulkan persoalan kenapa tidak menjejaskan sama pada bahagian rim yang juga merupakan imej yang ada pada working die?, pakar-pakar DDV menjelaskan tekanan working hub yang pertama biasanya tidak sempurna dan tidak sampai menjejaskan bahagian rim.              Syiling DDO 10 sen 2007 adalah dikira dalam kelas IV offset hub doubling....

           Gandaan yang SELARI pada kesemua imej adalah ciri-ciri utama dan anjakan pula dilihat terjadi mengarah kebawah.(anjakan titik kuning dan merah)

            Hipotesis kelas IV,offset hub doubling  DDO 10 sen 2007 (V.1)......

            Varieti 1  dan 2 DDO 10 sen 2007 adalah spesimen kelas IV DDV....
'    Sebarang perkongsian dan pembetulan untuk penambahbaikkan  adalah dialu-alukan....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan